A németek többsége támogatja a szigorúbb határellenőrzési szabályokat

Határellenőrzés és az érintettek vissza- és kitoloncolása – ezt egy friss felmérés szerint a németek túlnyomó többsége támogatja. Az is kiderült, hogy az idősebbek jobban támogatják az illegális migráció elleni szigorúbb szabályokat, mint a fiatalabbak.

Forrás: Die Welt2024. 09. 13. 10:01
A szövetségi rendőrség ellenőrzi a beutazó forgalmat a német-lengyel Stadtbrücke határátkelőnél Frankfurt (Odera) és Slubice között
A szövetségi rendőrség ellenőrzi a beutazó forgalmat a német-lengyel Stadtbrücke határátkelőnél Frankfurt (Odera) és Slubice között Fotó: Patrick Pleul Forrás: dpa Picture-Alliance /AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai jogi követelményektől függetlenül a németek többsége támogatja a szigorúbb megközelítést Németország határainál – derül ki a YouGov közvélemény-kutató intézet által a német sajtóügynökség megbízásából végzett reprezentatív felmérés eredményeiből. A felmérésből az is kiderül, hogy az idősebbek inkább támogatják az illegális migráció elleni szigorúbb szabályokat, mint a fiatalabbak – írta a Die Welt.

Egy német szövetségi rendőrtiszt egy migránsok által gyakran használt útvonalon áll át a német-lengyel határon a kelet-németországi Forst közelében 2023. október 11-én egy járőrözés közben
Egy német szövetségi rendőrtiszt egy migránsok által gyakran használt útvonalon áll át a német–lengyel határon, a kelet-németországi Forst közelében 2023. október 11-én egy járőrözés közben (Fotó: AFP/Jens Schlueter)

A szeptember 6. és 10. között végzett felmérés 2126 résztvevőjének 71 százaléka támogatta a határon történő közvetlen visszaküldést. Ezt már alkalmazzák például azon vízumköteles külföldiekre, akik határátlépéskor nem kérnek menedékjogot, valamint azok esetében, akiket kitiltottak az ország területéről.

Huszonegy százalék ellenezte a közvetlen visszatoloncolást a német határokon. A CDU/CSU azt követelte, hogy a szövetségi rendőrség fordítsa vissza azokat is, akik Németországban akarnak menedékjogot kérni, miután korábban egy másik uniós országban tartózkodtak.

Arra a kérdésre, hogy támogatják-e a határellenőrzést és szükség esetén a határzárat mint a migráció korlátozását célzó intézkedést, a válaszadók 45 százaléka választotta a „teljes mértékben támogatom” választ.

A válaszadók további 28 százaléka inkább támogatta ezt. Minden ötödik válaszadó pedig ellenzi a határellenőrzést és a határzárat ebben az összefüggésben.

Majdnem minden idősebb ember a még több kitoloncolás mellett áll

A megkérdezettek 82 százaléka támogatja, hogy több olyan személyt toloncoljanak ki, akiknek nincs joguk Németországban maradni. A felmérés szerint a németek tizenegy százaléka ellenzi a fokozott kitoloncolást, míg a válaszadók hét százaléka tartózkodott.

A hatvanévesek és az annál idősebbek körében több mint 95 százalék támogatta a tartózkodási joggal nem rendelkező személyek kitoloncolását. A 18 és 39 év közöttiek körében 68 százalék volt azok aránya, akik ezen a véleményen voltak. A kérdésre adott válaszok között nem volt különbség a keleti és a nyugati tartományok között.

A visszatoloncolás csak közvetlenül a határon lehetséges, azaz csak ott, ahol helyhez kötött ellenőrzés van. A szövetségi belügyminisztérium szerint tavaly október óta több mint harmincezer embert fordítottak vissza.

Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter, 2024. szeptember 12-én Berlinben, a német Bundestagban a belső biztonságról tartott beszéde közben
Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter, 2024. szeptember 12-én Berlinben, a német Bundestagban a belső biztonságról tartott beszéde közben (Fotó: Dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Zahn)

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter 2023. október közepén rendelt el ilyen állandó határellenőrzéseket a Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal közös határokon. A német–osztrák határon ilyen intézkedés 2015 szeptembere óta van érvényben, és e hétfőtől a Franciaországgal, Dániával, Belgiummal, Hollandiával és Luxemburggal közös szárazföldi határokon is ellenőriznek a német hatóságok.

Korábban megírtuk, hogy Németország szomszédai vegyesen fogadták a határellenőrzés visszaállítását.

Charlie Weimers konzervatív svéd EP-képviselő azonban az európai baloldalt hibáztatta a migrációs válság előidézéséért, és azért, hogy a belső határok védelmének bevezetése szükségessé vált.

Borítókép: A szövetségi rendőrség ellenőrzi a beutazóforgalmat a német–lengyel Stadtbrücke határátkelőnél Frankfurt (Odera) és Slubice között (Fotó: Dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.