Dicséri Olaszország a német határellenőrzést

Olaszország üdvözölte a német határellenőrzés visszaállítását, egy konzervatív svéd EP-képviselő pedig az európai baloldalt hibáztatta a migrációs válság előidézésében és olyan feltételek megteremtésében, amelyek miatt a belső határok védelmének bevezetése szükségessé vált.

Forrás: Euractiv2024. 09. 12. 18:31
„Német Szövetségi Köztársaság” és „Rendőrségi ellenőrzés” feliratú táblák vannak kihelyezve egy kis határátkelőhelyen Kiefersfelden közelében
„Német Szövetségi Köztársaság” és „Rendőrségi ellenőrzés” feliratú táblák vannak kihelyezve egy kis határátkelőhelyen Kiefersfelden közelében Fotó: Peter Kneffel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint írtuk, Berlin a hét elején bejelentette, hogy átmenetileg kiterjeszti az ellenőrzést az ország minden határára az illegális migráció visszaszorítása és az iszlamista szélsőségesek jelentette veszély elhárítása érdekében.

Wanda Ferro, az olasz belügyminisztérium államtitkára méltatta a német határellenőrzés szigorítását 

– írta az Euractiv.

Wanda Ferro (Forrás: X)

Ferro szerint a szigorított ellenőrzések szorosan illeszkednek Olaszország határigazgatással kapcsolatos megközelítéséhez. Hozzátette, hogy a baloldali pártok Európa-szerte ahhoz az állásponthoz igazodnak, amelyet Giorgia Meloni is hivatalba lépése óta képvisel: a külső határok védelme, valamint a kitoloncolási rendszer megerősítése.

A cél az, hogy megakadályozzuk a bűnözők és terroristák beáramlását az illegális migráción keresztül.

Az intézkedésekre Orbán Viktor magyar miniszterelnök is reagált, aki már 2015-ben szigorúan fellépett a brüsszeli migrációs politika ellen.

Németország úgy döntött, hogy szigorú határellenőrzést vezet be az illegális migráció megállítása érdekében. Scholz kancellár, üdv a klubban!

– írta Orbán Viktor.

Wanda Ferro az olaszországi baloldali ellenzéki pártokat azzal vádolta, hogy támogatják a válogatás nélküli és szabályozatlan bevándorlást, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.

„A német kormány döntése azt tükrözi, hogy Európa-szerte egyre inkább tudatosul, hogy fel kell lépni az embercsempész-hálózatok ellen” – tette hozzá.

Olaszországot Berlin döntésével több teher éri

Bár Olaszországnak nincs közvetlen határa Németországgal, mégis súlyosan érintheti a német szigorítás, írja a lap. Berlin döntése egyben kísérlet arra is, hogy növelje a szomszédaira gyakorolt nyomást a dublini rendelet végrehajtása érdekében, ami előírja, hogy a menedékkérelmeket abban az uniós országban kell elbírálni, ahová a menedékkérők először érkeznek. 

Kiszelly Zoltán lapunkban emlékeztetett arra, hogy ez nem más, mint a Dublin III. rendelet betartatása, amely szerint a belépés szerinti országban kell lefolytatni a menekültügyi eljárást. Tehát igazából ezt fogják jobban érvényesíteni, ettől remélik, hogy Németországban kevesebben maradnak, ha visszaküldik őket a belépésük szerinti országba.

Ha ezt szigorúbban betartanák, az Olaszországra nézve nagy terhet jelentene, amely a külső határokon fekvő országként az illegális migráció egyik első érkezési pontja.

Németország szomszédai vegyesen fogadták  a határellenőrzés visszaállítását.

„Lengyel szempontból elfogadhatatlan ez a fajta fellépés” – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki szerint e lépésnek német belpolitikai okai vannak nem pedig az illegális migrációval szembeni politika. 

A Németországgal határos Ausztria belügyminisztere, Gerhard Karner arról beszélt, hogy országa nem fogja visszavenni a német hatóságok által az osztrák–német határon visszafordított migránsokat. Hollandiában Geert Wilders, a legnagyobb parlamenti párt, a Szabadságpárt vezetője ugyanakkor a holland parlamentben azt mondta, hogy a hollandoknak követniük kellene Németország példáját.

Plenáris ülés az Európai Parlamentben Brüsszelben
Plenáris ülés az Európai Parlamentben Brüsszelben (Fotó: Hans Lucas/AFP/Martin Bertrand)

Charlie Weimers konzervatív svéd EP-képviselő az európai baloldalt hibáztatta a migrációs válság előidézésében, és abban, hogy a belső határok védelmének bevezetése szükségessé vált.

Az, hogy a balközép politikusok megtagadták az EU külső határának biztosítását és az illegális migráció megállítását, szétszakítja Schengen területét. Nem a kormányok, amelyek meg akarják védeni a lakosságot. Te vagy itt a bűnös

– válaszolt a közösségi médiában egy holland liberális politikusnak, aki elítélte Németország lépését, írja a European Conservative.

Borítókép: „Német Szövetségi Köztársaság” és „Rendőrségi ellenőrzés” feliratú táblák vannak kihelyezve egy kis határátkelőhelyen Kiefersfelden közelében (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.