Az ízléstelenség határát súrolja Biden közleménye az iskolai lövöldözésről

A georgiai iskolai lövöldözés olyan szempontból befolyásolhatja a kampányt, hogy mindkét oldalnak foglalkoznia kell a problémával – mondta el lapunk kérdésére Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója. Tágabb értelemben véve a közbiztonság romlását az illegális migrációval összefüggésben kell értelmezni, amellyel kapcsolatban mostanra megváltozott a társadalom véleménye az Egyesült Államokban.

2024. 09. 05. 14:22
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Georgia állambeli Wildenben történt iskolai lövöldözés egész Amerikát sokkolta. Alig két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt ez a tragikus esemény a kampányt olyan szempontból befolyásolhatja, hogy mindkét oldalnak foglalkoznia kell a kérdéssel, és akár javaslatokkal előállni a hasonló esetek megakadályozására – mondta el lapunk kérdésére Fekete Rajmund Amerika-szakértő, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

Nyilvánvalóan a lövöldözést követően megint fel fognak azok a hangok erősödni, amelyek egy ilyen tragikus esemény követően fel szoktak, hogy valamit kezdeni kell magával a fegyverviseléssel, meg kell állítani az iskolai erőszakot

– fogalmazott a szakértő.

Kis túlzással kijelenthető, hogy az iskolai lövöldözések egyidősek az Egyesült Államok történetével. Az első jegyzett incidens 1760-ra tehető, akkor egy tanítómestert és tíz diákot gyilkoltak meg. Nem volt olyan évtized az Egyesült Államokban, amikor ne történt volna iskolai lövöldözés és sajnos növekvő tendenciáról beszélhetünk. Amíg a XX. században megközelítőleg 350 incidens volt, addig az esetek száma 2000 óta több mint ötszázra nőtt – mutatott rá Fekete Rajmund.

A lövöldözés hírére természetesen mindkét elnökjelölt és Joe Biden amerikai elnök is reagált. Mint arról beszámoltunk, Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt jelöltje egy kampányesemény során úgy fogalmazott, felháborító, hogy az Egyesült Államokban a szülőknek nap mint nap aggódniuk kell, hogy hazatér-e a gyermekük az iskolából, Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt pedig beteg és bomlott elméjű szörnyetegnek nevezte az elkövetőt. Biden elnök közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, majd rögtön a republikánusok ellen igyekezett felhasználni a tragikus esetet.

„Ez a kampány természete, a felek ott próbálják egymást ütni, ahol érik” – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy 

Biden lépése még ezzel együtt is az ízléstelenség határát súrolja. 

Elnökként az lenne a feladata, hogy egy ilyen tragédia után egyesítse az országot – tette hozzá.

Az Egyesült Államokban nem csupán az iskolákban fordulnak elő lövöldözések. Gyakorta számolnak be a médiumok különböző fegyveres incidensekről az ország nagyvárosaiban. A romló közbiztonság kérdését Fekete Rajmund szerint egy másik fontos problémával, az illegális migrációval összefüggésben érdemes értelmezni.

Az illegális bevándorlás kezelése a Biden-elnökség alatt megbukott, és ezzel együtt jár a közbiztonság romlása is

– fogalmazott a szakértő.

Az illegális migráció növekedésével csökken a közbiztonság, amit felerősítenek azok a sajnálatos esetek is, mint a 22 éves Laken Riley-é, akit egy venezuelai illegális bevándorló elrabolt, majd meggyilkolt.

Ha Joe Biden teljes elnöksége alatt regisztrált határátlépések számát nézzük, ég és föld a különbség közte és Donald Trump között. A republikánus politikus elnökségével nem tökéletesen egybeeső 2017 és 2020-as fiskális évek között kicsivel több mint 2,37 millió határátlépés történt, miközben csak 2023-ban – tehát jócskán Biden elnöksége alatt – 2,47 millió hasonló incidens került feljegyzésre. 2021 óta pedig közel 8,5 millió alkalommal tartóztattak fel valakit a határon. A számok magukért beszélnek és kijelenthető: a demokraták csődöt mondtak a határvédelem terén.

– mondta Fekete Rajmund.

Azt, hogy az amerikai közvélemény számára is ez egy fontos probléma, a jelek szerint a demokrata kampány is érzékeli, hiszen egyre inkább igyekeznek Kamala Harrist olyan politikusként feltüntetni, akire egy kampányvideóban „határmenti államból” származó ügyészként hivatkoznak, aki elszámoltatta a nemzetközi bűnbandákat és támogatta „az évtizedek óta legkeményebb bevándorlási törvény” elfogadását – magyarázza a szakértő.

Megváltozott a trend, 2021 óta közel duplájára emelkedett azoknak az aránya, akik szerint csökkenteni kellene az országot célba vevő bevándorlást: 2024-ben a társadalom 55 százaléka értett ezzel egyet, ami csak kicsivel marad el a szeptember 11-ei terrortámadások utáni adattal. Nem véletlen, hogy a kérdés ismét a Trump-kampány egyik fő elemévé vált

– összegzett Fekete Rajmund.

Azonban nem kell az Egyesült Államokig mennünk, ha az illegális bevándorlás közbiztonságra gyakorolt hatásait látni szeretnénk, hiszen a Wilkommenskulturt magukévá tevő európai országokból is sorra érkeznek tragikusabbnál tragikusabb beszámolók, elég csupán az egy héttel ezelőtti solingeni késes merényletre gondolni.
Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.