Diplomáciai válságot szülhet a migrációs krízis Európában

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint elengedhetetlen, hogy a migránsokat visszafordítsák a német–osztrák határon. A tárcavezető megjegyezte, hogy egyáltalán nem érdekli Ausztria véleménye ebben a kérdésben. Az elszabadult migrációs válság akár diplomáciai válságot is okozhat a tagállamok között.

2024. 09. 14. 6:15
A német határokon ismét rendőrök ellenőrzik az áthaladókat
A német határokon ismét rendőrök ellenőrzik az áthaladókat Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal a müncheni Oktoberfest előtt élesedni látszik a konfliktus Ausztria és Németország között, amelyet a migrációs válság és az iszlamista támadások megszaporodása okoz. München városa, mint szervező, a müncheni rendőrséggel együtt fokozta a biztonsági intézkedéseket, tekintettel arra, hogy a közelmúltban több terrortámadás is történt Németországban. Erről beszélt egy interjúban Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

 

A közel-keleti konfliktus egyértelműen fokozza a potenciális veszélyt, és azt vettük észre, hogy egyre nagyobb a feszültség Németország utcáin is. Jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy az Oktoberfestet közvetlen veszély fenyegetné. De nem utolsósorban a solingeni késes támadás és a müncheni merényletek azt mutatják, hogy a támadók elvileg bárhol lecsaphatnak hazánkban

– mondta a belügyminiszter. Herrmann szerint a közelmúltban lefolytatott tartományi választási eredmények, a közvélemény-kutatások, valamint a szövetségi államokban és a településeken kialakult helyzet egy dolgot mutat: gyors intézkedésekre van szükség a Németországba irányuló tömeges illegális bevándorlás korlátozására. Kiemelte, hogy ennek szerves része a határellenőrzés, megjegyezte ugyanakkor, hogy fontos megvizsgálni azt is, ami ezekből következik, nevezetesen a migránsok következetes visszautasítása a határoknál a szomszédos, biztonságos országokba.

Ausztria bírálja a német migrációs intézkedéseket

A probléma az, hogy Ausztria bejelentette, nem akarja visszavenni azokat az embereket, akiket Németország nem akar beengedni az országba. Ennek kapcsán a bajor belügyminiszter világosan fogalmazott.

A jogi helyzet egyértelmű. Nem arról van szó , hogy Ausztria visszavesz-e valakit, hanem arról, hogy Németország megtagadja-e valakinek a belépést. És ha Németország megtagadja valakitől a belépést, akkor az illető még mindig a szomszédos országban van. Ebből a szempontból Ausztria számára nem lehet kérdés, hogy visszafogadja-e a bevándorlókat. Éppen ezért felszólítjuk a szövetségi kormányt, hogy közvetlenül a határon fordítsa vissza a migránsokat

– mondta a tárcavezető. A szövetségi rendőrség arra is felkészült, hogy ha több ellenőrzés lesz a határátkelőkön, akkor az embercsempészek és a migránsok a zöldhatárokat fogják használni. 

Nagyon szorosan összehangolják intenzív ellenőrzéseiket. Azonnali határellenőrzésre a mellékutakon is sor kerülhet – természetesen nem éjjel-nappal, de a helyzettől függően bizonyos időpontokban. Ezen túlmenően a határhoz közeli területen is következetes határellenőrzéseket tartunk

– fogalmazott Herrmann.

Borítókép: A német határokon ismét rendőrök ellenőrzik az áthaladókat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.