Iránnak dolgozhattak Trump támadói?

Nem elégedett az FBI munkájával a két merényletkísérlet kapcsán Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje. Trump szerint lehetséges, hogy Iránnak is köze van az incidensekhez.

2024. 09. 26. 7:25
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálta az FBI-nak a két merényletkísérlet ügyében folytatott nyomozását Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt – számol be róla a Politico hírportál.

Egy Észak-Karolinában elmondott beszédében Trump értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szövetségi nyomozók annak ellenére nem voltak képesek feltörni a két támadó telefonjait, illetve a rajtuk található alkalmazásokat, hogy más esetekben ez láthatóan nem okoz gondot számukra.

Trump szerint akár az is lehetséges, hogy a telefonokon található alkalmazások „iráni alapúak” lehetnek, de ezt persze nem tudhatjuk, amíg nem sikerül feltörni őket.

Ha ő lenne az elnök, és egy másik elnökjelöltet fenyegetne egy külföldi ország, az nagyon kemény reakcióra számíthatna – mutatott rá Trump.

A volt államfő azt is bírálta, hogy az ENSZ-közgyűlésre érkező iráni elnök megerősített védelmet kapott, miközben egy egyik amerikai elnökjelöltet és egyben volt elnököt fenyegetések érik.

Trump nem véletlenül kelt ki Irán ellen. Mint azt megírtuk, a republikánus elnökjelölt kampánycsapatának közleménye szerint az amerikai hírszerzés egy valós és meghatározott fenyegetésről számolt be Irán részéről, amelynek célja az Egyesült Államok destabilizálása és káosz szítása.

Néhány héttel ezelőtt pedig arra derült fény, hogy rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július elején olyan, kéretlen elektronikus leveleket juttattak el Joe Biden elnökválasztási kampányában dolgozó személyeknek, amelyek Donald Trump volt elnök kampányától származó, nem nyilvános anyagok kivonatát tartalmazták.

Trump ellen republikánus elnökjelöltsége alatt két merénylet is történt. A hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik támadó Iránnak vagy más külföldi államnak dolgozott volna.

Az első merényletre júliusban a Pennsylvania állambeli Butlerben került sor, ahol egy kampánygyűlésen a volt elnököt a fülén találta el egy lövedék. A lövöldözésben egy ember meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Szeptember közepén Trump éppen golfozott, amikor az őt védő titkosügynökök fegyvercsőre lettek figyelmesek a golfpálya kerítésének közelében. A férfiról, Ryan Routhról kiderült, hogy elkötelezett háborúpárti, nem csupán Ukrajnát támogató posztokat tett közzé, de el is utazott a háborúban álló országba, ahol több hónapot töltött, és katonákat igyekezett toborozni az ukrán hadseregnek.

Nem ez volt ugyanakkor az első alkalom, hogy egy politikus a békepárti politikája miatt került a szó szoros értelmében célkeresztbe. Májusban Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy kihelyezett kormányülés után öt lövést adott le egy férfi, akiről a nyomozás kiderítette, hogy korábban politikai gyűléseken vett részt, ahol háború- és Ukrajna-párti jelszavakat skandált.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (Fotó: Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.