Itt a NATO bejelentése, amely miatt még durvább lehet a háború

Jens Stoltenberg leköszönő főtitkár szerint a katonai szövetség átengedi a döntést a tagországoknak. Kijev Oroszország belső területein lévő katonai célpontokat támadna.

2024. 09. 17. 9:00
Egy ukrán katona fut, hogy segítsen a gazdáknak egy égő mező oltásában a Donyeck régióban található Pokrovszk közelében 2024. szeptember 16-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden NATO-tagország egyénileg dönthet arról, hogy engedélyezi-e Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyvereivel csapást mérjen a belső orosz területekre. Erről beszélt Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár egy rádióinterjúban.

Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő főtitkára sajtótájékoztatót tart a norvég miniszterelnök oslói rezidenciáján 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)
Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő főtitkára sajtótájékoztatót tart a norvég miniszterelnök oslói rezidenciáján 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)

Az egyes szövetségesek feladata, hogy meghozzák ezeket a döntéseket, de fontos, hogy mi is szorosan konzultáljunk ezekről a kérdésekről

 – mondta Stoltenberg.

Ukrajna egyébként abban reménykedik, hogy engedélyt kap a már birtokában lévő, s a Nyugat által szállított nagy hatótávolságú rakéták felhasználására. Kijev célja, hogy ezekkel az eszközökkel csapást mérhessen a mélyen Oroszország belső területein elhelyezkedő katonai célpontok ellen.

Mint arról lapunk már beszámolt, Vlagyimir Putyin korábban kijelentette, hogy a NATO-országok most nem csupán arról tárgyalnak, hogy a nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajna fegyveres erői bevethetik-e Oroszország ellen, hanem gyakorlatilag az ukrajnai konfliktusban való közvetlen részvételről egyeztetnek.

Az elnök megjegyezte, hogy Kijev már most is drónokkal és egyéb eszközökkel támadja az orosz területeket. De amikor a nyugati gyártmányú precíziós, nagy hatótávolságú fegyverek használatáról van szó, meg kell érteni, hogy az ilyen műveletek csak a NATO-országok katonai személyzetének részvételével lehetségesek – magyarázta az orosz vezető. 

Ráadásul az ilyen csapások során olyan műholdakról származó titkosszolgálati adatokat is felhasználnak, amelyekkel Ukrajna nem rendelkezik

– tette hozzá.
Putyin hangsúlyozta: a Nyugat közvetlen részvétele az ukrajnai konfliktusban jelentősen megváltoztatja annak lényegét, és azt jelenti, hogy a NATO-tagországok – az Egyesült Államok és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Az orosz elnök szerint Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján fog döntéseket hozni.

Stoltenberg a moszkvai fenyegetéssel kapcsolatban azt mondta: A háborúban nincsenek kockázatmentes lehetőségek.

De továbbra is úgy gondolom, hogy a legnagyobb kockázatot az jelenti majd számunkra, ha Putyin elnök nyer Ukrajnában

 – tette hozzá.

Borítókép: Egy ukrán katona fut, hogy segítsen a gazdáknak egy égő mező oltásában a Donyeck régióban található Pokrovszk közelében 2024. szeptember 16-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.