Ki lesz Japán új miniszterelnöke?

Az új japán miniszterelnök kiléte egyelőre nyitottabb, mint valaha. Nem kevesebb, mint kilenc jelölt indul a párton belül a leköszönő kormányfő székéért– amire még nem volt példa.

2024. 09. 13. 21:33
A japán Liberális Demokrata Párt jelöltjei a pártelnökségre
A japán Liberális Demokrata Párt jelöltjei a pártelnökségre Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már október elején új kormányfője lehet Japánnak. Szinte biztos, hogy az LDP (Liberális Demokrata Párt) adja majd a következő miniszterelnök. A párt 1955-ös alapítása óta szinte megszakítás nélkül kormányon van. Az LDP-nek most rendeznie kell a sorait, ahhoz, hogy a jövőben is hatalmon maradhasson. Az párt ugyanis a történelmének egyik legkritikusabb fordulópontján áll.

Tavaly év vége óta a pártot egy politikai pénzügyekkel kapcsolatos botrány sújtja, amely több mint 80 törvényhozót és a legtöbb politikai frakciót érintett, ami a közvélemény bizalmatlanságának növekedéséhez vezetett.

Kisida Fumio eddigi kormányfő még augusztusban jelentette be, hogy nem indul újra az LDP vezetéséért. Az idő fogy, ezért a kampány már elkezdődött Japánban.

Minden utódjelöltnek meg kellett kapnia a párttól a szükséges húsz szavazatot ahhoz, hogy indulhasson. Olyan jelöltet keresnek, aki a közelmúlt számos botránya közül egyikbe sem keveredett bele. Ez elsősorban az LDP-n belüli pártadományozási botrányra vonatkozik, de a Moon-szektához fűződő kétes kapcsolatokra is.

Az NHK közszolgálati televízió legutóbbi közvélemény-kutatása szerint Isiba Sigeru lehet a befutó, a volt védelmi miniszter 67 évesen bizonyára nem jelent generációváltást, de a lakosság körében kétségkívül magasak a népszerűségi mutatói. Isiba ötödik alkalommal próbál LDP-vezető lenni, és éppen ez a probléma: az emberek kedvelik őt, de a pártjában nem ő a legnépszerűbb.

Koizumi Sindzsiró volt környezetvédelmi miniszter népszerűségi mutatói majdnem hasonlóak, ráadásul ő csupán 43 éves, és eddig nem hívta fel magára a figyelmet botrányokkal. Felesége tévés műsorvezetőként állandó reflektorfényben van, és a párton belül is jelentős támogatottságot élvez – elvégre apja, Koizumi Junicsiro az egyik legnépszerűbb japán kormányfő volt korábban. Mégis vannak jó néhányan az LDP-n belül és a japán közvéleményben, akik azzal vádolják őt, hogy túl kevés politikai tapasztalattal rendelkezik, és minden karizmája ellenére legfeljebb korlátozott intellektusú. Koizumi azonban néha nagyon okosan válaszol az ilyen támadásokra, rámutatva, hogy nem egyedül kívánja vezetni az országot. Ő lenne egyébként a valaha volt legfiatalabb miniszterelnök Japánban.

Női jelöltek is vannak

Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy Japánban a történelem során először lesz női miniszterelnök. Ez valóban fordulópont lenne az LDP-ben. Takaicsi Sanae a párt szélsőjobboldalán áll, és most másodszor próbál hatalomra kerülni. A jelenlegi gazdasági biztonsági miniszter a korábbi miniszterelnök, Abe Sindzó elképzeléseit és nézeteit szeretné folytatni.

Saját bevallása szerint erősebbé és gazdagabbá akarja tenni Japánt – ha kell, vélhetően a kormányt bíráló médiára gyakorolt politikai nyomás fokozásával is. Ezt egyébként már egyszer megpróbálta egyszer Abe alatt belügyminiszterként.

Kamikawa Joko külügyminiszter egy másik nő, aki pártelnöki pozícióban reménykedik. Bár soha nem keveredett botrányokba, és politikai munkáját nagyra értékelik, neki is hiányzik az elismerés és a támogatás a párton belül. Ez abban is megmutatkozik, hogy túl hosszú időbe telt, mire elegendő képviselőt gyűjtött maga mögé a jelölése előtt.

 

Jelentős átszervezés

Kisida Fumio utódjelöltjeinek nagyon eltérő elképzeléseik vannak arról, hogyan akarják átszervezni Japán bel- és külpolitikáját. A fő kérdések a monetáris politika, az atomenergia használata és a Kínával való kapcsolatok. És valószínűleg mindegyiküknek meg kellene barátkoznia azzal az elképzeléssel, hogy együtt kell működniük Donald Trumppal, ha esetleg a republikánusok nyerik az amerikai elnökválasztást. A kilenc jelöltnek most szeptember 27-ig van ideje arra, hogy saját nevében kampányoljon. Ekkor választják meg új elnöküket az LDP parlamenti és helyi párttagjai. A szavazás első fordulójában valószínűleg egyik jelölt sem szerez többséget.

Borítókép: A japán Liberális Demokrata Párt jelöltjei a pártelnökségre (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.