Szinte mindent vitt az ár Alsó-Ausztriában + videók

Az árvíz által leginkább sújtott Alsó-Ausztria lakói katasztrófafilm szereplőinek érezhették magukat a múlt heti tetőzés idején. Számos település utcáin hömpölyögtek a medrükből kilépő folyók, patakok, a víz járműveket borított fel és házakat tett lakhatatlanná. Az osztrák hatóságok nem voltak urai a helyzetnek, amit az is mutat, hogy a civilek otthonai mellett akadt olyan ipari létesítmény is, amit nem sikerült megvédeni az ártól.

2024. 09. 24. 18:37
AUSTRIA - WEATHER - FLOODING
Szeméttárolók árválkodnak az árvízben Schönberg am Kamp városában, Bécstől mintegy 80 km-re nyugatra, Ausztriában 2024. szeptember 14-én, ahol további heves áradások várhatók. (Fotó: Alex Halada / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alsó-Ausztria szinte teljes egészében katasztrofális állapotokat idézett elő az árvíz, egyes részeken a patakok is folyam méretűre duzzadtak a szeptember 15–17. közötti tetőzés idején. Az egyik felvételen az egész horizonton a kiáradt víz látható, amely körülölel minden ember alkotta tárgyat, az épületeket és az autókat sem kímélve.

Böheimkirchenben egyenesen apokaliptikus volt a helyzet, a néhány napja készült videón az utakon rekedt autók némelyikének a teteje is alig látszik ki a vízből, miközben mentésnek, árvízi védekezésnek nem látható nyoma. A település egyes utcáin cunamit idéző erővel hömpölyög a zavaros víz, lakhatatlanná téve a házak jelentős részét, ám homokzsákokat vagy egyéb védműveket nem helyeztek ki a felvételek tanúsága szerint.

 

Sieghartskirchen sem volt jobb a helyzet: a medréből kilépő Kleine Tulln folyó az utca közepén, kerítésmagasságban zúdult, a házak falát nyaldosva.

A lakosság mellett az ipari létesítményeket sem sikerült megvédeniük az alsó-ausztriai hatóságoknak, védekezésért felelős szerveknek. 

Sitzenbergben például egy többhektáros kolbászgyár területére is betört az ár. A felvételen jól látható, hogy a telepen álló kamionokat félig ellepő víz némely járművet felborította, a rekeszeket, ládákat és egyéb tárgyakat pedig szanaszét hordta. 

Mindezt tetézte, hogy a fosztogatók is megjelentek a régióban. 

A haláleseteket sem sikerült megelőzni: az ausztriai árvizekben összesen öten vesztették az életüket.

Mindeközben Magyarországon nem követelt emberéletet az áradás, és anyagi kárból is összemérhetetlenül kevesebb keletkezett, mint nyugati szomszédunknál. Ez elsősorban a katasztrófavédelem, a honvédség és az árvízvédelmi operatív törzs által koordinált védekezésnek köszönhető, amelyben több ezer önkéntes is részt vett. A kritikus magyarországi Duna-szakaszokon már jóval a tetőzés előtt megkezdődött a védművek megerősítése és az ehhez szükséges kellékek – elsősorban homokzsákok – biztosítása. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.