Orbán Viktor: Magyarország megvédte magát

Az árvíz megfékezése után az ország gazdasági függetlenségét kell megvédeni, ennek a tervét szerdán ismerteti a miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

2024. 09. 24. 18:07
ORBÁN Viktor
Árvíz - Sajtótájékoztató az árvíz elleni védekezésről Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megvédte magát és sokadik alkalommal bizonyítottuk be, hogy meg tudjuk csinálni – fogalmazott Orbán Viktor a TV2 Tényeknek adott interjúban. A miniszterelnök elmondta, hogy az apadás szokott gondot okozni, de most erre sem számítanak, mert az apadás felgyorsult. Hozzátette, hogy nagyon fontos volt az árvíz elleni védekezésben rendkívül fontos volt, hogy a kormány és az önkormányzatok együtt tudtak működni. Jelezte, hogy a vízügyesek még dolgoznak, majd köszönetet mondott a rendvédelmi dolgozóknak az árvíz idején végzett munkájukért.

 

Jól bejáratott rendszer

A miniszterelnök kitért arra is, hogy van a szakmai védekezésnek egy kritikus pontja, amelyet a nyilvánosság nem igazán ismer. Vannak ugyanis olyan területek, ahol az állam védekezik, van, ahol az önkormányzatok.  

Ha az összehangoltság nem megfelelő, lehetnek kellemetlen pillanatok. Az együttműködés kulcsfontosságú

 – hangsúlyozta a kormányfő.  

Felidézte,

ez az ötödik nagy árvíz, amit közvetlenül miniszterelnökként látott és a legolajozottabb együttműködés most volt.

Valószínűleg annak is köszönhető, hogy jól bejáratott védekezési rendszerünk van, a szomszédos országok és Magyarország védekezése közti különbség nyilvánvaló

 – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Rávilágított, 1965 óta jól begyakorolta az árvízi védekezést az ország. A magyar vízügyi rendszert és a vízügyesek tudását nagy értéknek nevezte a kormányfő. Beszélt arról is, mindig van olyan hely, ahol improviázálni kell, de egyre kevesebb.

Orbán Viktor hozzáfűzte,

 a védműveket jól megépítették Budapesttől délre, de északon, a Dunakanyar, Esztergom, Szigetköz környékén nehezebb a védekezés. Itt nem is lehet előreépített gátakkal védekezni, ami a hullámtérben van, azt viszi a víz. 

 

Kevés kár keletkezett

A miniszterelnök elmondta, hogy 

minden árvíz után a vízügy elkészít egy jelentést, hogy miben kell fejlődni, ahogy az a 2013-as árvíz idején is történt. 

Ismertette. hogy ez alapján az utóbbi években több helyen mobil gátakat építettek. – Mindig vita van arról, hogy építsünk keresztbe is gátat, azonban én ettől óvakodok – tette hozzá. Szót ejtett róla, hogy hazánk jobban fel tud készülni a védekezésre, mivel 2-3 nap késéssel jelenik meg az áradás Magyarországon a környező országokhoz képest. Elmondta, hogy közegészségügyi rendrakást is tartani kell az áradás után, továbbá kitért arra is, hogy nem keletkezett nagy kár az árvíz miatt. 

Kár nem sok keletkezett, hiszen a víz bent maradt a mederben

– világított rá Orbán Viktor, aki hozzáfűzte azt is, hogy 

keletkezett némi mezőgazdasági kár a Lajta mentén, de a nagy tétel a védekezés költsége volt inkább, a rengeteg ember a gátakon, a túlórák, ilyenkor vastagon fognak a ceruzák. Kétmillió homokzsák, amelyekbe nagyjából 5500 tonna körüli homok került, plusz hatezer ember dolgozott.

 – Most, hogy túl vagyunk rajta, kicsit könnyedén beszélgetünk az egészről, de ez egy nagy árvíz volt, úgy marad meg a tankönyvekben, mint a Dunán tapasztalt egyik legnagyobb árvíz – tette hozzá

A kormányfő beszélt a brüsszeli pénzekről is, amelyeket árvízvédelemre, kárelhárításra szántak, de ezek „olyan biztonytalanok, mint a kutya vacsorája”. A kormányfő úgy vélte, képesnek kell lennünk arra, hogy Brüsszel nélkül megvédjük az országot.

 

Háború és gazdasági átalakulás

Orbán Viktor kitért arra is, hogy két nagy baj időszakát éljük, az egyik a háború maga. 

Rengeteg ember meghal, és ez mindig baj. Ráadásul a szomszédunkban. Ráadásul keresztény emberek, miközben Európa népessége egyre fogy. A másik kihívás, amivel szembenézünk, hogy teljesen átalakult a világgazdaság a háborútól függetlenül is, és a jövő nagy kérdése, hogy kinek sikerül ehhez alkalmazkodnia. Európa ebben nem jár élen

– jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint Magyarország tudja, hogy mi történik, a kérdés azonban az, hogy tud-e ehhez alkalmazkodni.

A miniszterelnök ismertette, hogy 

a nagy országok a világgazdaság kettészakításán dolgoznak, és arra akarják kényszeríteni a kisebb országokat, hogy egyik vagy másik oldalra álljanak.

 

Meg kell őrizni egy gazdaság semlegességét, és akkor Magyarország sikeres lesz

 – tette hozzá Orbán Viktor. Elmondta, hogy van egy terve, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani, ezt pedig szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, egy konferencián fogja részleteiben bemutatni.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.