Mitől szinte áthatolhatatlan az izraeli légi pajzs?

Izrael működteti a világ legfejlettebb légvédelmi rendszerét, amely a mostani iráni rakétatámadás kapcsán is jól vizsgázott. A többrétegű védelem sem nyújt azonban százszázalékos védettséget, a Vaskupola, a Dávid parittyája és a Nyíl rendszer azonban hamarosan egy új lézerfegyverrel egészül ki.

Forrás: ABC News2024. 10. 03. 12:36
Az izraeli Dávid parittyája (David's Sling( rakétavédelmi rendszer látható, a Hatzor légitámaszponton a hadműveleti képességének bejelentésére szolgáló ünnepségen
Az izraeli Dávid parittyája (David's Sling( rakétavédelmi rendszer látható, a Hatzor légitámaszponton a hadműveleti képességének bejelentésére szolgáló ünnepségen Fotó: Jack Guez Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban lapunk is írt arról, hogy Izrael védelmi rendszere többkomponensű. A Vaskupola, amelyet a gázai háborúból már jól ismerhetünk, főként rövid hatótávolságú lövedékek ellen van. A Dávid parittyája (David’s Sling) nevű rendszert közepes hatótávolságú rakéták ellen fejlesztették ki, mint amilyen főleg a libanoni Hezbollah irányából fenyeget. A Nyíl (Arrow) légvédelmi rendszert pedig kifejezetten ballisztikus rakéták ellen fejlesztették. Ezeknek több generációja létezik, a legújabbak már képesek azelőtt megsemmisíteni a támadórakétát, hogy az visszatérne a Föld légterébe.

Izrael többszintű rakétavédelmi rendszere kedden ismét sikeresen vizsgázott, amikor Irán több mint 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, írja az ABC News.

A Vaskupola (Iron Dome) légvédelmi rendszer azért kapja a legtöbb figyelmet, mert a Hezbollah és a Hamász által Izraelre kilőtt, gyakran beérkező, irányítatlan, rövid hatótávolságú rakéták lelövésére használják. A nagyobb magasságban, nagyobb hatótávolsággal és gyorsabb sebességgel közlekedő, irányított ballisztikus rakéták célba vételéhez azonban más, kifejezetten a ballisztikus rakéták ellen tervezett elfogórendszerekre van szükség. A Dávid parittyája és a Nyíl 2 és 3 Izrael két másik légvédelmi rendszere, amelyek képesek közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták leszedésére.

Mindkét rendszert a Vaskupolával együtt használták Irán korábbi Izrael elleni támadása során, amikor az Irán által indított több mint 300 drón, ballisztikus és cirkálórakéta 99 százalékát elfogták.

Izrael évtizedek óta építi ezeket a légvédelmi rendszereket, és úgy kell elképzelni, mint egy négyrétegű dobostortát, mondta lapunknak Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő.

Az első szint a Vaskupola, amit elsősorban az alacsonyan érkező célpontok ellen fejlesztettek, a második szint a Dávid parittyája, a harmadik szint efölött van, az Arrow 2-es, ami a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni védelmet szolgálja. Az Arrow 3-asokat ugyanabból az indítóállomásokból lövik ki, mint az Arrow 2-eseket, és ezek a világűrben semmisítik meg az oda kilépő ballisztikus rakétákat.

A Dávid parittyáját a Raytheon és a Rafael gyártja, ugyanaz az izraeli védelmi vállalkozó, amely a Vaskupolát is. A kétfokozatú rakétának nincs robbanófeje, a beérkező ballisztikus rakétákat pusztán a becsapódás erejével semmisíti meg, ami az úgynevezett hit-to-killként ismert, amit a nagy sebesség miatt úgy jellemeztek, mintha egy golyót egy golyóval találnának el.

Az Arrow 2 és 3 rendszerek képesek sokkal nagyobb hatótávolságú rakéták, például interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM-ek) kezelésére.

Az Arrow 2-t úgy tervezték, hogy a rakéta közelében robbanjon fel, hogy a beérkező rakétát lehozza, de az Arrow 3 egy „hit-to-kill” rakéta.

Az ötödik szint – ami most áll tesztelés alatt – az egy még kisebb magasságban hatékony rendszer, ami a Vaskupola magassága alatti védelmet szavatolja. Ez az azon átcsúszó eszközöket és nagyobb törmelékeket semmisíti meg lézerfegyverek segítségével, de egyelőre még nincs hadrendbe állítva, mondta el a szakértő.

Habár ez a világ legfejlettebb légvédelmi rendszere, ez sem biztosít hermetikus védelmet. Mindig átcsúsznak rakéták vagy rakétadarabok. A mostani iráni rakétatámadás során is volt erre példa, ezért tökéletes védelem nincs.

Borítókép: Az izraeli Dávid parittyája rakétavédelmi rendszer a Hatzor légitámaszponton a hadműveleti képességének bejelentésére szolgáló ünnepségen (Fotó: AFP/Jack Guez)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.