Az EU legalább három évre tervez Ukrajnában – Brüsszel tovább húzná a háborút

Ursula von der Leyen nemrég bejelentette az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, amely három évre nyújtaná a támogatást. A terv azt sugallja, hogy az EU hosszabb időre számít az orosz-ukrán konfliktus folytatódásával, miközben Brüsszel siet a támogatás elfogadtatásával, Trump hatalomra kerülésétől tartva.

2024. 10. 16. 14:57
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sokat vitatott múltheti strasbourgi plenáris ülésen is megemlítette, hogy az Európai Unió 50 milliárd eurós segélycsomagot biztosít Ukrajnának a következő három évre. A támogatás célja az ukrán gazdaság stabilizálása, a háborús költségek fedezése és az ország újjáépítésének elősegítése. 

Az időzítés azonban sokakat elgondolkodtatott: vajon Brüsszel már most arra számít, hogy a háború még legalább három évig folytatódni fog? Ez a megközelítés komoly kétségeket vet fel az EU békeszándékaival kapcsolatban​.

A csomag egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a pénz részletekben érkezne, ezzel biztosítva Ukrajna folyamatos támogatását. Ezt a megoldást Ursula von der Leyen kijevi látogatásán is hangsúlyozta, ahol bejelentette, hogy 

már megítéltek 35 milliárd eurót a 2025-ig folyósítandó összegekből.

 

Az  eszköz 17 milliárd eurónyi támogatásból és 33 milliárd eurónyi hitelből áll. A hiteltámogatás finanszírozásához az Európai Unió 2027 végéig 33 milliárd eurót fog bevonni a pénzügyi piacról uniós kötvények kibocsátásával az egységes finanszírozási stratégia keretében. Ezt a finanszírozást az uniós költségvetés tartalékkerete fedezi. A szükséges összegeket az EU adósságkibocsátási programja fogja fedezni ebben az időszakban. A vissza nem térítendő támogatást az EU éves költségvetéséből finanszírozzák egy új, különleges eszköz, az „ukrán tartalék” keretében, a többéves pénzügyi keret kiadási felső határán felül. Ezt az eszközt minden évben az éves költségvetési eljárás keretében veszik igénybe, hogy a lehető legjobban figyelembe lehessen venni az uniós támogatás és a reformok végrehajtása terén elért eredményeket, valamint a helyzet alakulásának függvényében esetleg felmerülő igényeket.

A hároméves időkeret azt sugallja, hogy Brüsszel nem számít gyors békerendezésre, hanem a háború elhúzódására készül. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, amíg az nem győz az oroszok felett – függetlenül attól, hogy mi történik az amerikai elnökválasztáson. 

@euronews.tv The European Union cannot afford to let Russia win the war in Ukraine regardless of what happens in the United States after the presidential elections, Ursula von der Leyen has said. #russia #ukraine #europe #ursulavonderleyen #usa #trump #biden #putin ♬ son original - Euronews

Brüsszel lépése mögött geopolitikai motivációk is állhatnak. Az Európai Unió sietve igyekszik elfogadtatni ezt a segélycsomagot, részben azért is, mert tartanak attól, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztások után Donald Trump kerülhet hatalomra. Trump korábban már többször leszögezte, hogy az Egyesült Államok csökkentené az ukrajnai támogatásokat.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.