Az Európai Parlament megszavazta az Ukrajnának szánt újabb támogatást

Az Európai Parlament megvitatta az Ukrajnának szánt harmincötmilliárd eurós támogatást, amelyet több EP-képviselő is bírált, hangsúlyozva, hogy az növeli Európa adósságterheit, miközben Washington visszavonul, valamint kifejtették, hogy béketárgyalásokra van szükség.

2024. 10. 22. 12:20
Az Európai Parlament plenáris ülése
Az Európai Parlament plenáris ülése Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EP októberben tartott második plenáris ülésszakán a képviselők megvitatták az Ukrajnának folyósítani szándékozott támogatást. Ahogy arról lapunk is beszámolt, Roberta Metsola, az EP elnöke a nemrég megtartott csúcstalálkozó első napján biztosította Ukrajnát az EU támogatásáról és kijelentette, hogy az előkészületek befejeződtek ahhoz, hogy a plenáris ülésszakon jóváhagyják az Ukrajnának nyújtandó harmincötmilliárd eurós segélyt.

Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa az Ukrajnának szánt hiteltámogatásról folytatott EP-vitán emlékeztetett, az Európai Bizottság szeptember közepén javasolta azt a pénzügyi támogatási csomagot, amely egy legfeljebb harmincötmilliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, valamint egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, amely negyvenötmilliárd euróig nyújtott hitelek visszafizetésében segíti Ukrajnát– közölte az MTI. 

A hiteltámogatás célja, hogy azonnali segítséget nyújtson Ukrajna sürgető finanszírozási szükségleteinek könnyítésére, valamint katonai igényeinek kielégítésére

 – hangsúlyozta Reynders. 

Thierry Mariani francia politikus és a Patrióták Európáért pártcsalád tagja, élesen bírálta Volodimir Zelenszkij legutóbbi brüsszeli látogatását és az Ukrajnának szánt újabb harmincötmilliárd eurós támogatási csomagot. Mariani szerint ez a pénzügyi segítség nem oldja meg Ukrajna problémáit, inkább tovább növeli Európa adósságterheit.

Ukrajna már a korrupció miatt a háború előtt is padlón volt, ezt nekünk kell megfizetni

 – nyilatkozta Mariani, hozzátéve, hogy ez a harmincötmilliárd euró csak egy újabb adósságréteget képez: „Már tizennyolcmilliárd eurót adtunk 2022-ben és harminchárommilliárdot 2023-ban, de mindenki tudja, hogy ebből soha senki nem fog semmit visszafizetni.”

Mariani szerint Washington is egyre távolabb húzódik a konfliktus pénzügyi támogatásától:

Az Egyesült Államok már nem biztos abban, hogy továbbra is hozzájárul ehhez a komoly pénzügyi tehervállaláshoz

Európa számára az ukrajnai háború egyre nagyobb terhet jelent. 

„Ez egy időzített bomba” figyelmeztetett Mariani, kiemelve, hogy az Európai Unió gazdasági stabilitása és jövője is veszélybe kerülhet a folyamatos anyagi hozzájárulások miatt.

Petra Steger osztrák politikus, a Patrióták Európáért frakció tagja a támogatást egy lépésnek nevezte az eszkaláció felé, majd kijelentette: 

Legyenek bátrak a diplomáciához, a tárgyalásokhoz, a milliárdos támogatások helyett.

Boeselager Damian német EP-képviselő megemlítette Orbán Viktor magyar miniszterelnök strasbourgi Parlamentben tett látogatását, valamint kijelentette, hogy a források egy részéhez meg mindig nem tud hozzáférni az EU Magyarországnak köszönhetően. 

Ezt le kell állítani, Orbán Viktort pedig meg kell állítani 

– vallja a német politikus. 

A felszólalására László András, a Fidesz EP-képviselője reagált. 

Miért állítja, hogy egy tízmilliós ország bármilyen változást tehetne ebben az ügyben? Az a helyzet, hogy az európai országok, többek között Magyarország mindent megadtak Ukrajnának a háború kezdetén, amit tudtak

– mutatott rá László András, majd hozzátette, hogy Németországnak kellene elindítania a béketárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal. 

A segélycsomagról kedden szavaztak az Európai Parlamentben, az EP-képviselők többséggel döntöttek arról, hogy újabb támogatást küldenek Ukrajnának, 518 szavazás érkezett a javaslat mellett és 56 ellene. 

Borítókép: Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2024. október 21-én (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.