Dániában is korlátozzák a diákok mobiltelefon-használatát

A dán oktatási minisztérium még 2024 februárjában jelentette be az iskolai digitáliseszköz-használatra vonatkozó javaslatait.

Forrás: Phone Locker2024. 10. 07. 17:18
Egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját az osztályteremben
Egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját az osztályteremben Fotó: Iris van den Broek Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kontinens több országához hasonlóan a dán iskolákban a mobiltelefon-használatot elsősorban decentralizált szabályzatok irányítják, amelyek lehetővé teszik az egyes iskolák számára, hogy igényeikhez igazítsák a szabályokat. Az iskolák hozzávetőleg 88 százaléka kialakította saját szabályzatát, hogy csökkentse az osztálytermi zavaró tényezőket. 

2024. január 1-től országos tilalom van érvényben a mobiltelefonok tantermi használatára Hollandiában is
2024. január 1-jétől országos tilalom van érvényben a mobiltelefonok tantermi használatára Hollandiában is (Fotó: ANP/AFP/Iris van den Broek)

Míg egyes iskolák szigorú tilalmat vezetnek be, mások ellenőrzött használatot alkalmaznak az oktatási előnyök kihasználása érdekében. A dán oktatási minisztérium is támogatja ezeket a megközelítéseket, így folytatódnak a viták a zavaró tényezők minimalizálása és a digitális írástudás javítása közötti egyensúlyról, írta a Phone Locker.

A mobiltelefonok iskolai betiltásának hívei azzal érvelnek, hogy ezek az eszközök nagymértékben megzavarják az osztálytermi környezetet és akadályozzák a tanulók kognitív fejlődését és társas interakcióit. 

Mint látható, nem csak a hazai kutatások értenek egyet abban, hogy a mobiltelefonok iskolai korlátozása szükséges: az UNESCO és az ENSZ 2023-as jelentése szerint az okoseszközök túlzott használata bizonyítottan összefügg az oktatási teljesítmény romlásával, csökkenti a koncentrációs képességet, sőt negatívan hat a gyermekek érzelmi stabilitására is, ezért az okostelefonok használatának korlátozását javasolják a világ valamennyi iskolájában.

Az Európai Unió tagállamai közül Franciaország, Svédország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Románia, valamint az Egyesült Királyság már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolákból. Franciaországban már 2010 óta nem lehet a tanórákon használni a mobiltelefont, 2018 óta pedig a szünetekben és az étkezési időben sem. Svédország a romló PISA-eredmények miatt döntött a mobiltelefon-mentes iskolák mellett.

Az okostelefonokat és egyéb digitális kütyüket gyártók szerint is ezek az eszközök veszélyesek a gyermekekre nézve, és mind az iskolában, mind otthon erősen korlátozni vagy akár betiltani kell a használatukat.

Borítókép: Egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját az osztályteremben (Fotó: ANP/AFP/Iris van den Broek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.