Egy eddig még sosem látott üstököst fotóztak Magyarországon

A szabad szemmel nem látható jelenséget Tápióbicskén kapták lencsevégre.

Forrás: Space.com2024. 10. 01. 21:43
Agua de Bueyes, 2024. szeptember 30.
A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös (j) a hajnali égen a Kanári-szigeteken fekvõ Agua de Bueyes felett 2024. szeptember 30-án. Az üstökös utoljára mintegy 80 ezer éve, a középsõ paleolit korszakban volt látható és újabb 80 ezer múlva tér csak vissza.
MTI/EPA/EFE/Carlos De Saa
Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos De Saa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy asztrofotós Magyarországon is megörökítette a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)-üstököst, amelyet először tavaly fedeztek fel. Egyes számítások szerint az üstökös először jár a Föld közelében, vannak, akik szerint azonban körülbelül nyolcvanezer évente visszatér a bolygónk közelébe.

A 2023-as év elején két egymástól független megfigyeléssel fedezték fel. Először a kínai Bíbor-hegyi Obszervatórium (Tsuchinshan) észlelte 2023. január 9-én, majd az ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) program dél-afrikai távcsöve is megtalálta február 22-én. 

Az üstökös neve e két felfedezés kombinációjából származik.

Valószínűleg az Oort-felhőből származik, és a legújabb számítások szerint most először jár a Naprendszer belső régióiban – írta Majzik Lionel asztrofotós a közösségi oldalán

Az üstökös jelenleg a Föld déli féltekéjének lakói számára nyújt látványos megfigyelési lehetőséget, azonban október közepétől az északi féltekén élők kerülnek jobb helyzetbe. 

Az előrejelzések szerint a csóva fényszóródása miatt szabad szemmel is láthatóvá válhat, de ajánlott a távcső használata

 – emelte ki a fotós.

Az üstököst október 2-ig, közvetlenül napkelte előtt lehet látni, majd október 12. és október 30. között ismét látható lesz. Az üstökös október 13-án lesz a legközelebb a bolygónkhoz – írta a Space.com.

Agua de Bueyes, 2024. szeptember 30.
A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös a hajnali égen a Kanári-szigeteken fekvõ Agua de Bueyes felett 2024. szeptember 30-án. Az üstökös utoljára mintegy 80 ezer éve, a középsõ paleolit korszakban volt látható és újabb 80 ezer múlva tér csak vissza.
MTI/EPA/EFE/Carlos De Saa
A Tsuchinshan–ATLAS üstökös (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos De Saa)

Magyarországon az üstököst szeptember 30-án fél 6 után kapta lencsevégre az asztrofotós a tápióbicskei víztoronyról. Beszámolója szerint azonban a napkelte fényei elnyomták a körülbelül két  magnitúdó fényességű jelenséget. 

– Szabad szemmel pedig egyáltalán nem volt látható

– jelezte a fotós.

Borítókép: Az üstökös (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos De Saa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.