Ezt nagyon elhibázta Brüsszel: egyre többen állnak Magyarország mellé

A nemrég elfogadott és csak 2026-ban hatályba lépő uniós menekültügyi és migrációs paktum alig hoz javulást, és évekkel elmarad a fejlődésben. Ebben szó sem lehet következetes külső határvédelemről, amely visszatartaná a gazdasági migránsokat utazási terveiktől. Erről Petra Steger osztrák jobboldali politikus értekezett az osztrák sajtóban. Megjegyezte, hogy egyre több uniós ország ismeri fel, hogy semmi jó nem származik Brüsszel migrációs politikájából.

2024. 10. 03. 5:17
 Petra Steger osztrák jobboldali politikus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője
Petra Steger osztrák jobboldali politikus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc évvel ezelőtt Angela Merkel akkori német kancellár zöld utat adott több százezer illegális bevándorlónak, hogy Európába jusson. Azóta a helyzet alig javult: nyolcmillió ember vándorolt be menedékjog ürügyén. Többségük még mindig itt van Európában, bár sokan nem szorulnak védelemre – erről írt egy véleménycikket Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, aki felidézte, hogy ennek ellenére a megbukott dublini rendszert évekig folytatták. 

A nemrég elfogadott és csak 2026-ban hatályba lépő uniós menekültügyi és migrációs paktum alig hoz javulást, és évekkel elmarad a fejlődésben. Ebben szó sem lehet következetes külső határvédelemről, amely visszatartaná a gazdasági migránsokat utazási terveiktől

– fogalmazott Steger. Szerinte éppen ezért egyre több tagállam fordít hátat az EU menekültpolitikájának. Dánia volt azt első, amely nem vesz részt a dublini rendszerben. Hollandia és Magyarország – mindkettő hazafias kormányokkal rendelkező ország – most szintén ki akar lépni – szemlézte a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Petra Steger osztrák jobboldali politikus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője
Petra Steger osztrák jobboldali politikus, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője 

Ráadásul az EU számára nagyobb és fontosabb országokban is fokozódik az elégedetlenség. 

Franciaország újra akarja tárgyalni a menekültügyi és migrációs paktumot, és kritikája középpontjába a visszatérési irányelvet állította. Németországban nemrégiben határellenőrzéseket vezettek be, de a rendőrség szerint ezek nem érik el a kívánt hatást. A migránsok továbbra is érkeznek, és többségüket továbbra is beengedik az országba.

Az EU menekültügyi politikájáról szóló vita az uniós államok tömeges kivonulásává válhat az európai szabályok alól - Ausztria kárára. A menekültügyi káoszt ugyanis a jövőben európai szinten az osztrák Magnus Brunner fogja kezelni, akire az EU Bizottságában a migrációs ügyek napirendjét bízták.

Félő tehát, hogy az ÖVP továbbra is szolidáris lesz az EU elhibázott menekültpolitikájával

– jegyezte meg Steger, aki szerint az Osztrák Néppártot csak egy konzervatív, jobboldali párt vezette kormányban lehet rávenni, hogy betartsa a választási ígéreteit. Az FPÖ európai parlamenti képviselője szerint ahhoz, hogy Ausztria – és az összes többi uniós állam – sikeres legyen, meg kellene teremteni a külső határvédelmet, és hatékony hazatoloncolási megállapodásokat kellene kötnie az elutasított menedékkérők származási országaival. – Ellenkező esetben az EU-nak a lehető legnagyobb mértékben ki kellene vonulnia az egyes államok menekültpolitikájából, vagy legalábbis lehetővé kellene tennie, hogy azok, akik nem akarnak tovább részt venni ebben az őrületben, ezt megtehessék – jelentette ki Petra Steger.

 

Brüsszel nem tanult a hibákból

Az FPÖ politikusa nemrég interjút adott lapunknak. A migráció Ausztriát is súlyosan érinti: csak tavaly körülbelül hetvenezer illegális bevándorlót fogadtunk, az azt megelőző évben 110 ezer volt ez a szám. 

Ez hihetetlen teher, nem beszélve arról, hogy a saját lakosságunk számára is óriási biztonsági kockázatot jelent. Nem tudjuk ellenőrizni, hogy ki érkezik az országba, ezek között pedig lehetnek veszélyes emberek, terroristák, iszlamisták és sokan mások. Emiatt Ausztriában is óriási bűnözési hullámot tapasztalunk. Most már szinte hetente kell olvasnunk az osztrák újságokban arról, hogy fiatal nőket megerőszakolnak vagy megölnek

– mondta akkor Steger, majd hozzátette, hogy Magyarország ebben erős partner, és az Európai Unió is az lehetne. Szerinte a brüsszeliták még mindig nem tanultak semmit a 2015-ös migrációs válságból. Megjegyezte, hogy el kell jutnunk ahhoz egy hatékony rendszerhez, amely megállítja ezt a számos kontinensen átívelő migrációt. Ez azt jelenti, hogy a menedékjogot vissza kell alakítani az eredeti formájába, amely mindig is ideiglenes védelem volt és mindenekelőtt szomszédsági segítségnyújtásra vonatkozott.

Ha az afrikai országokban problémák vannak, akkor elsősorban az adott ország szomszédjainak kellene segítséget nyújtaniuk. Ha egy arab országban problémák vannak, akkor elsősorban az arab szomszédos államoknak kell segíteniük. Először is, határozottan jelezni kell a bevándorlók felé, hogy hiába indulnak el Európa felé, ha nincs menedékhez való joguk

– magyarázta lapunknak Petra Steger.

Borítókép: Petra Steger osztrák jobboldali politikus, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője (Forrás: Facebook/Petra Steger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.