Erdogan fegyverembargót követelt Izrael ellen a BRICS-csúcson

Recep Tayyip Erdogan török elnök, a BRICS Plus ülésén szólalt fel csütörtökön, ahol követelte Izrael ellen fegyverembargó bevezetését, miközben kifejtette, hogy Törökország szeretne mélyebb kapcsolatba lépni az Amerika-ellenes koalícióval.

2024. 10. 25. 7:37
A résztvevő országok képviselői a BRICS-csúcson.
A résztvevő országok képviselői a BRICS-csúcson. Fotó: Anadolu via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdogan a csúcstalálkozón hangsúlyozta, hogy a második világháború utáni politikai és pénzügyi mechanizmusok már nem felelnek meg a mai elvárásoknak, és hogy a BRICS egyedülálló hozzájárulásokat nyújt a globális kereskedelem, a gazdasági növekedés és fenntartható fejlődési célok előmozdításához. 

Elmondta, hogy Törökország elkötelezett a BRICS-tagállamokkal való párbeszéd, valamint egymás kölcsönös tisztelete és az eredményes együttműködés előmozdítása mellett.

Erdogan Izrael katonai lépéseit is bírálta, amely válaszként érkezett a Hamász, az Irán által támogatott terrorista szervezet 2023. október 7-én végrehajtott akciójára. Izrael hadat üzent a Hamásznak, és katonai offenzívát indított a Gázai övezetben. Erdogan korábban a támogatásáról biztosította a Hamászt, azt állította, hogy a szervezet nem terrorista, és többször is a náci Németországhoz hasonlította Izraelt. 

Sem az igazság, sem a béke, sem a fejlődés nem lehet napirenden, amíg a vérontás a Közel-Keleten meg nem szűnik

– mondta Erdogan a BRICS-en.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Izrael műveletei a Hamász ellen népirtásnak minősülnek, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vezessenek be fegyverembargót Izrael ellen, valamint követelte egy független, szuverén és földrajzilag integrált palesztin állam létrehozását az 1967-es határok mentén. 

Törökország törekvései egy olyan koalíció irányába, amelyben a terrorizmus szponzorai is jelen vannak, aggodalmat keltett Nyugaton.

Ankara már hónapok óta hangoztatja, hogy folyamatban van a BRICS-hez való csatlakozás iránti kérelme. Erdogan a felmerülő aggályokra válaszul hangsúlyozta, hogy kormánya nem tekinti összeférhetetlennek Törökország NATO-tagságát és az ország esetleges BRICS-tagságát.  

Mark Rutte, a NATO főtitkára kedden azt mondta újságíróknak, hogy Törökország egy népszerű NATO-tag, mivel betartja a szövetség által előírt védelmi kiadási követelményeket.

Ne felejtsük el, hogy Törökország nagyon fontos szövetséges. Az egyik legjobban felszerelt hadereje van a NATO-ban. Kulcsszerepet játszik a NATO-ban

 – jelentette ki Rutte. 

A NATO főtitkára hozzátette:

Törökországnak szuverén joga a BRICS-hez való közeledéshez, ami esetleg vitákhoz vezethet, de ez nem jelenti azt, hogy Törökország ne lenne nagyon fontos NATO-tag.

Erdogan fellépése és a BRICS-ben kifejtett álláspontja a Hamász mellett világosan mutatja, hogy Törökország szándékai és geopolitikai mozgásai komoly hatással lehetnek az Egyesült Államok és a NATO-országok jövőbeli politikájára, valamint a Közel-Kelet instabilitására. A BRICS-en való részvétel kitűnő lehetőséget kínál Törökországnak, hogy szorosabb kapcsolatokat építsen ki azokkal az államokkal, 

amelyek szintén szemben állnak a nyugati hegemóniával, miközben kihívás elé állítja a nemzetközi közösséget a globális hatalmi egyensúly fenntartása érdekében.

 

Több mint harminc ország volt jelen a BRICS-csúcson

A BRICS a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló államok csoportja, amely az elmúlt hónapokban bővült Iránnal, Etiópiával, Egyiptommal és az Egyesült Arab Emírségekkel. A Kazanyban zajló csúcstalálkozó során, amelyre a tagállamok mellett baráti országokat is meghívtak, több mint harminc ország képviselője volt jelen, köztük az államfők. Ahogy azt már korábban megírtuk, ezek a nemzetek a világ népességének 45 százalékát teszik ki, 

gazdaságuk pedig több mint 28,5 billió dollárra rúg, ami a globális gazdaság körülbelül 28 százalékának felel meg.

A BRICS célja, hogy ellensúlyt képezzen az Egyesült Államok által vezetett világrenddel és olyan nemzetközi intézményekkel szemben, mint a G7, a NATO és más regionális szervezetek. A csúcs előtt Oroszország bejelentette, hogy a tagállamok a dollár használatának csökkentésére és a kereskedelmi, valamint a kulturális kapcsolatok erősítésére fognak fókuszálni. A tagországok körében felmerült az új tagok csatlakozásának lehetősége is, amelyek a BRICS Plus vagy BRICS-partnerek másodlagos osztályába tartozhatnak.

 

Borítókép: A részt vevő országok képviselői a BRICS-csúcson (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.