Felkészült-e a világ egy újabb pandémiára?

Nem tanult a világjárványból az emberiség – vonta le a szomorú következtetést dr. Ahmed Ogwell, az ENSZ Alapítvány globális egészségügyi stratégiáért felelős alelnöke egy interjúban. A szakember szerint az együttműködési készség hiánya, a fegyveres konfliktusok, a klímaváltozás és az egészségügy elüzletiesedése mind növeli egy újabb pandémia kitörésének veszélyét.

2024. 10. 19. 19:54
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
Illusztráció (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg mintegy 4,5 milliárd ember nem fér hozzá megfelelően az alapvető egészségügyi ellátáshoz világszerte – hívja fel a figyelmet az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

Az elmúlt időszakban több járvány is felütötte a fejét a világban: az mpox (majomhimlő) világszerte több mint százezer megbetegedést és legalább kétszáz halálesetet okozott, és terjed egy új Covid–19 variáns is, amely már huszonhét országban okozott megbetegedéseket – sorolja a riasztó adatokat a portál.

Kiemelt figyelmet érdemel a kolera. A WHO által nemrég közzétett adatok szerint idén január 1. és 2024. szeptember 29. között 439 724 kolerás megbetegedést jelentettek világszerte, a 3432 haláleset pedig azt jelzi, hogy jelentősen megnőtt a halálozási arány. Csak Szudánban közel tizenötezer embert érintett, és legalább 473 halálos áldozatot követelt a kolerajárvány.

A 2024-es Világgazdasági Csúcstalálkozón elhangzott, hogy az antimikrobiális rezisztencia (AMR) már vezető halálokká vált globálisan, és 2050-re akár tízmillió ember halálát is okozhatja. Egy másik tanulmány szerint a klímaváltozás hatására 2050-re további 14,5 millió haláleset és 12,5 billió dollár gazdasági veszteség várható.

Dr. Ahmed Ogwell, az ENSZ Alapítvány globális egészségügyi stratégiáért felelős alelnöke szerint a világ jelenleg mérsékelt kockázati szinten áll a fertőzések és betegségek tekintetében. – Fokozott éberségre és jobb együttműködésre van szükség globális szinten, hogy megakadályozzuk a helyzet romlását – hangsúlyozta a szakember.

Ogwell szerint a világ nem tanult a pandémiából. Az alapvető óvintézkedéseket, mint a maszkviselés vagy a kézmosás, sokan elhanyagolják, és a korábbi járványügyi intézkedések nagy részét is feloldották. A szakértő szerint hiányzik az együttműködési készség, ami a Covid idején jellemezte a globális egészségügyi válaszlépéseket.

A geopolitikai feszültségek és konfliktusok tovább nehezítik a hatékony globális egészségügyi együttműködést. A humanitárius válságok és a klímaváltozás pedig újabb kockázatokat jelent, elősegítve új kórokozók és rezisztens variánsok kialakulását.

Ogwell az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés fő akadályaiként az egészségügyi rendszerek alulfinanszírozottságát és a szektor túlzott elüzletiesedését emelte ki. Szerinte a kormányoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az egészségügyi beruházásokra, és szabályozniuk kellene az egészségügy üzleti alapú működését, hogy az ne váljon túl nagy teherré a sérülékeny csoportok számára.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.