Így leplezné le az orosz LNG-t vásárló országokat Belgium

Belgium uniós nyomonkövetési rendszer bevezetését szorgalmazza az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG), hogy az uniós szankciókat hatékonyabban lehessen alkalmazni – mondta Tinne Van der Straeten belga ügyvivő energiaügyi miniszter kedden Luxemburgban.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 15:50
 Újragázosító hajók Mukran kikötőjében
Újragázosító hajók Mukran kikötőjében Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU által Oroszország ellen júniusban elfogadott 14. szankciócsomag többek között megtiltja az orosz LNG átrakodását uniós kikötőkben. Belgiumot ez az intézkedés különösen érinti, mert a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a zeebrugge-i, amely az északnyugat-európai és azon túli LNG-szállítások kapujaként szolgál.

– Belgiumban az LNG-szállítmányok megduplázódtak. Ezek minden bizonnyal az európai ellátás biztonságát szolgálják, de nehézségekbe ütközünk a szankciócsomag végrehajtása során

– magyarázta a miniszter az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek tanácskozására érkezve. Belgium egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazza, amely lehetővé teszi az orosz LNG nyomon követését, valamint az Európai Bizottság összehangolt megközelítését az LNG-t importáló tagállamok támogatására.

– A szankcióknak hatékonyaknak kell lenniük, ha meg akarjuk állítani az orosz háborús gépezet táplálását

– hangsúlyozta a miniszter. A múlt hónapban Van der Straeten már felszólította az EU-t, hogy biztosítson szilárd jogalapot a vállalatok számára, hogy azok előre felmondhassák az orosz beszállítókkal kötött szerződéseiket. Szeptemberben Hollandia energiaügyi minisztere is arról számolt be, hogy nyár óta kétszer annyi orosz LNG-t szállító hajó köt ki Rotterdamban, ami véleménye szerint aggasztó és nemkívánatos fejlemény.

Sophie Hermans felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nincs olyan uniós szankciós intézkedés, amely megtiltaná az orosz LNG-importot, az Európai Bizottságtól választ vár arra, hogy az EU-tagállamok miként tehetnek célzottan intézkedéseket a behozatal csökkentése érdekében. Hétfőn Franciaország és kilenc másik EU-tagország levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az orosz LNG-vel kapcsolatos szigorúbb jelentéstételi kötelezettségekre a tároló vállalatok és a szállítók számára.

Borítókép: Újragázosító hajók Mukran kikötőjében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.