Lehetetlenné tenné a konfliktus rendezését Ukrajna NATO-csatlakozása

Ukrajna NATO-csatlakozása a jelenlegi körülmények között lehetetlenné tenné a konfliktus politikai-diplomáciai rendezését – figyelmeztet az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője. Az eszkalációért pedig teljes mértékben a nyugati politikusoknak kell majd vállalniuk a felelősséget – tette hozzá az orosz diplomata.

2024. 10. 19. 18:18
A NATO zászlaja
A NATO zászlaja Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz külügyminisztérium magas rangú tisztviselője, Alekszej Poliscsuk figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Ukrajna NATO-hoz való csatlakozása a jelenlegi körülmények között lehetetlenné tenné a konfliktus politikai–diplomáciai rendezését. Poliscsuk a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábbi kijelentésére, miszerint Ukrajna NATO-tagsága a harmadik világháború kezdetét jelentené.

Az orosz diplomata hangsúlyozta, hogy Moszkva folyamatosan figyelmeztet Ukrajna NATO-csatlakozásának veszélyeire. Szerinte egy ilyen lépés nemcsak a politikai megoldás lehetőségét zárná ki, hanem elkerülhetetlenül a NATO közvetlen bevonódását eredményezné az orosz–ukrán háborúba, ami kontrollálhatatlan eszkalációhoz vezetne. 

Ennek felelősségét pedig teljes mértékben a kijevi rezsim nyugati támogatóinak kellene viselnie – figyelmeztetett Poliscsuk.

A külügyminisztérium tisztségviselője egyben kifejezte reményét, hogy a NATO vezetésében vannak józan gondolkodású politikusok, akik tisztában vannak Ukrajna meghívásának pusztító következményeivel.

A napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyakorlatilag ultimátumot adott a nyugati vezetőknek, mondván vagy csatlakozhat a NATO-hoz a háborúban álló ország, vagy Ukrajna ismét atomhatalom lesz. Az államfő kijelentése miatt később kabinetfőnöke, Andrij Jermak kényszerült magyarázkodni. 

Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, Zelenszkij szavait egyszerűen félreértették – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal vezetője.

A folyamatosan csökkenő katonai támogatás miatt az ukrán vezetés zárt ajtók mögött már fontolgatja területek feladását a NATO-tagságért cserébe – mutat rá a Financial Times amerikai napilap. A lap szerint Kijev egy a Német Szövetségi Köztársaság második világháború utáni helyzetére hajazó megoldást képzel el, amely annyit jelentene, hogy Oroszország megtartja a de facto ellenőrzést az általa elfoglalt ukrán területek (az ország mintegy 20 százaléka) felett, de a szuverenitását nem ismernék el. Ukrajna megmaradt területe pedig elindulhatna a NATO- és EU-csatlakozás felé vezető úton.

Októberben Mark Rutte, a NATO új főtitkára Kijevben járt, ahol kijelentette, hogy Ukrajna egyszer teljes jogú NATO-tag lesz, és Oroszországnak nincs vétójoga ebben a kérdésben, de konkrét időpontot nem említett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban korábban hangsúlyozta, hogy Ukrajna esetleges NATO-tagsága veszélyt jelent Oroszország biztonságára, és ezt nevezte meg a háború indokaként.

Borítókép: A NATO zászlaja (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.