Mégis vannak halálos áldozatok, két iráni katona meghalt az izraeli légicsapásokban

Két katona életét vesztette szombat reggel, amikor az izraeli légierő csapásokat mért Iránra – közölte az IRNA hírügynökség. Az iráni hadsereg megerősítette a haláleseteket, és a támadásokat a zsidó állam által indított rakétatámadásokra adott válaszként értékelték.

2024. 10. 26. 19:02
Háborúban lebombázott épületek a Közel-Keleten.
Háborúban lebombázott épületek a Közel-Keleten. Fotó: AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt már lapunk is megírta, közvetlen rakétatámadásokra került sor a két ország között. Irán médiája többórás támadásról számolt be Teheránban, a fővárosban, illetve a közeli katonai bázisokon, helyi idő szerint 22.30-kor. Legalább hét robbanás történt Teheránban és a közeli Karaj és Mashhad városokban. A támadás válaszul érkezett a rakétatámadásra, amelyet Irán indított október 1-jén, 

amelynek során körülbelül 180 ballisztikus rakétát lőttek ki Tel-Aviv és katonai bázisok felé.

Több ország vezetése is reagált a támadásra. Keir Starmer brit miniszterelnök arra figyelmeztette Iránt, hogy ne válaszoljon, és hangsúlyozta, 

hogy a Közel-Keletnek el kell kerülnie a további regionális eszkalációt.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő pedig kijelentette, hogy Izrael „céltudatos és arányos támadásai” végső soron véget kell hogy vessenek a két ország közötti közvetlen tűzharcnak. A támadás kimeneteléről és annak okairól Robert C. Castel is megszólalt.

Ami a támadás politikai következményeit illeti, Irán számára már a támadás puszta ténye is óriási presztízsveszteséget jelent, úgy a hazai közönség, mint a régió szemében. Ez valószínűleg fokozódni fog, amikor a műholdfelvételek és az iráni ellenzék által készített képek kiszivárognak.

Borítókép: Háborúban lebombázott épületek a Közel-Keleten (Fotó:AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.