„Megölni Musk Twitterét” – brit beavatkozás az amerikai választásokba

Ahogy korábban írtunk róla, Donald Trump jogi panaszt nyújtott be a brit Munkáspárt ellen az amerikai választásokba való beavatkozás miatt. Most újabb brit érintettség derült ki: Kamala Harris kampányának brit tanácsadói terveik között szerepel Elon Musk Twitterének tönkretétele. A Center for Countering Digital Hate (CCDH) dokumentumai szerint a brit politikai operatívok Harris kampányának kulcsfontosságú szereplői, akik az online cenzúrát is támogatják.

2024. 10. 23. 15:29
Elon Musk egy tweetben, amelyet az X-fiókján tett közzé.
Elon Musk egy tweetben, amelyet az X-fiókján tett közzé. Fotó: APA-PictureDesk via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, Donald Trump jogi úton támadta meg a brit Munkáspártot, miután annak aktivistái az Egyesült Államokba utaztak, hogy Kamala Harris kampányát segítsék. Most újabb aggasztó fejlemények láttak napvilágot, amelyek szerint 

Harris tanácsadói tönkre akarják tenni Elon Musk Twitterét,

ami tovább mélyíti a külföldi beavatkozás kérdését az amerikai elnökválasztásba.

A most kiszivárgott belső dokumentumok alapján a brit Centre for Countering Digital Hate (CCDH) – amely szoros kapcsolatban áll Keir Starmer brit miniszterelnök pártjával – az egyik legfontosabb prioritásként tűzte ki, hogy ellehetetlenítsék Elon Musk közösségimédia-platformját, a Twittert (jelenlegi nevén X). A CCDH egyik május 31-i ülésén készült jegyzőkönyvben az első pont: 

Musk Twitterének megölése.

Ez a brit szervezet már évek óta aktívan részt vesz a digitális platformok „megtisztításában”, és fő céljuk, hogy dezinformációnak minősített tartalmakat szűrjenek ki. A CCDH-t, amelyet Morgan McSweeney alapított, szoros kapcsolat fűzi a Harris-kampányhoz, és tanácsokkal látja el a demokrata elnökjelöltet. 

McSweeney emellett Keir Starmer egyik legközelebbi politikai szövetségese, és a brit Munkáspárt sikeréhez is hozzájárult azáltal, hogy dezinformációra hivatkozva megpróbálta ellehetetleníteni politikai ellenfeleiket.

A Harris-kampány és a CCDH közötti kapcsolat már eddig is kérdéseket vetett fel, hiszen a brit operatívok nem csupán politikai stratégiákat osztanak meg, hanem az online térben is cenzúrázási törekvéseket támogatnak. A kiszivárgott dokumentumok szerint a CCDH célja, hogy Európában és az Egyesült Államokban is nyomást gyakoroljanak a közösségi platformokra, hogy szabályozásokat vezessenek be a „veszélyes tartalmak” ellen. Ennek érdekében a szervezet folyamatosan lobbizik Washingtonban, sőt több találkozót szervezett kongresszusi képviselőkkel is, ahol a STAR nevű szabályozási keretről tárgyaltak, amely a digitális tartalmak szigorúbb ellenőrzését írná elő.

A brit szervezet különösen Elon Musk Twitterével céloz meg, amely platform a CCDH szerint tele van gyűlöletbeszéddel és dezinformációval. 

A CCDH a hirdetők nyomásgyakorlásával is próbálta rontani a platform gazdasági helyzetét, ahogy azt korábban más médiaplatformok esetében is tette.

A Trump-kampány korábbi vádjai után, miszerint a brit Munkáspárt aktivistái beavatkoztak az amerikai választásokba, a mostani dokumentumok tovább erősítik a külföldi politikai befolyásolásról szóló aggodalmakat.

Az ügy ráadásul jogi kérdéseket is felvethet, hiszen a CCDH amerikai nonprofit szervezetként működik, és adómentességet élvez. Az amerikai szabályozás szerint azonban egy ilyen szervezetnek tilos nagyrészt politikai célú tevékenységet folytatnia vagy közvetlenül befolyásolnia a törvényhozást. 

Ennek ellenére a dokumentumok azt mutatják, hogy a CCDH több kongresszusi irodával is kapcsolatban áll, és igyekszik támogatást szerezni a digitális platformokat érintő szabályozási változtatásokhoz.

Nem meglepő, hogy Keir Starmer és Kamala Harris kampányai között szoros együttműködés alakult ki. A brit Munkáspárt és a Demokrata Párt régóta „testvérpártként” tekintenek egymásra, és a két ország közötti „különleges kapcsolat” most egy újabb, aggasztó fordulatot vett.

Borítókép: Elon Musk egy tweetben, amelyet az X-fiókján tett közzé (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.