Merz az Izraelnek szánt fegyverek befagyasztásáról: Scholznak tisztáznia kell

Robert Habeck gazdasági miniszter és Annalena Baerbock külügyminiszter március óta blokkolja a német fegyverszállításokat Izraelnek, írja a Bild, ami miatt Olaf Scholz kancellár is nyomás alá került.

Forrás: Bild2024. 10. 15. 12:17
Olaf Scholz szövetségi kancellár (i., SPD) Annalena Baerbock külügyminiszter (Bündnis 90/Die Grünen) és Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter
Olaf Scholz szövetségi kancellár (i., SPD) Annalena Baerbock külügyminiszter (Bündnis 90/Die Grünen) és Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friedrich Merz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője az ügyben kérdőre vonná a Zöldek minisztereit, és személyesen Olaf Scholz kancellárt. Közben a koalíciós partner Szabaddemokrata Párt is heves vádakat fogalmazott meg a Zöldekkel szemben, írja a Bild.

Friedrich Merz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és kancellárjelöltje beszédet mond
Friedrich Merz a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és kancellárjelöltje beszédet mond (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Hoermann)

Merz azt nyilatkozta: 

Az Izraelnek szánt védelmi felszerelések nyilvánvalóan megakadályozott vagy legalábbis késleltetett jóváhagyásáról szóló új megállapítások nem lepnek meg. Most már teljes mértékben tisztázni kell, hogy Habeck gazdasági miniszter és Baerbock külügyminiszter milyen szerepet játszott ebben.

Az ellenzéki vezető világossá tette, hogy: „Scholz kancellárnak, mint a Szövetségi Biztonsági Tanács elnökének is felelőssége van”.

A Szövetségi Biztonsági Tanácsban, amelyben a kancellár és az összes koalíciós párt kulcsminiszterei titokban üléseznek, hogy megvitassák például a fegyverexport engedélyezését vagy elutasítását, a zöld miniszterek blokkolták az új szállítmányokat. A Törökországnak történő szállításokat viszont átengedték, jegyezte meg a lap.

A zöld miniszterek blokádját megerősítették a koalíciós pártok kormányzati és védelmi körei is. A Bild szerint a miniszterek addig nem adnak engedélyt, amíg Izrael nem teljesíti feltételeiket, jelesül, hogy az izraeli kormánynak írásban kell biztosítania a német kormányt arról, hogy a Németországból származó fegyverexportot nem fogják népirtásra felhasználni.

E levél nélkül nincs fegyverexport, hangzott a zöld miniszterek üzenete.

A kialakult helyzet kapcsán a sürgősen szükséges fegyverekre és járművekre (harckocsikra, helikopterekre) vonatkozó izraeli kérelmeket jegelték. Az ügyet ismerő személyek „abszurdnak” minősítik a Habeck és Baerbock által diktált feltételt, amelynek egyetlen fő célja: Ne szállítsanak fegyvereket Izraelnek. A zsidó állam, amelyet jelenleg több fronton a Hamász (Gáza), a Hezbollah (Libanon),valamint a húszik (Jemen) és Irán is támad, néhány napja írta alá a szükséges megállapodást. 

Szabaddemokrata kritika Baerbock ellen

Egyre élesebb kritikát kapnak a Zöldek koalíciós partnerük, a Szabaddemokrata Párt (FDP) részéről. Bijan Djir-Sarai a párt iráni-zsidó származású politikusa felszólította Habecket és Baerbockot, hogy a terroristák elleni harcban egyértelműen foglaljanak állást Izrael mellett.

A fegyverszállítások tekintetében Izraelt Németországnak „úgy kellene kezelnie, mint egy NATO partnert”.

Bijan Djir-Sarai, az FDP főtitkára felszólal a 2025-ös költségvetésről szóló általános vitában a Bundestagban
Bijan Djir-Sarai, az FDP főtitkára felszólal a 2025-ös költségvetésről szóló általános vitában a Bundestagban (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP Philip Dulian)

Djir-Sarai egyértelmű támadást intézett Baerbock ellen is. Ellentmondott a külügyminiszter értékelésének, aki a Közel-Kelet destabilizálódására figyelmeztetett a Hezbollah vezetőjének megölése után.

Az olyan terrorista csoportok, mint a Hezbollah és a Hamász meggyengülése „nem fog a Közel-Kelet destabilizációjához vezetni, épp ellenkezőleg” - hangsúlyozta az FDP politikusa.

Wolfgang Kubicki a párt frakcióvezető-helyettese még keményebben fogalmazott. A liberális politikus azt mondta:

Elvárom Baerbock és Habeck magyarázatát, hogy igaz-e ez a hír és lemondást várok, ha igaz. Ha ezt nem teszik meg, akkor nem tudom többé összeegyeztetni a lelkiismeretemmel ennek a koalíciónak a támogatását.

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) Annalena Baerbock külügyminiszter (Bündnis 90/Die Grünen) és Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.