Mi a… legyen velük? – lehallgatott orosz katonák beszélnek az észak-koreai haderőről

A lehallgatott beszélgetések alapján az orosz katonák aggodalmukat fejezték ki az észak-koreai haderő irányítása és ellátása kapcsán.

Forrás: edition.cnn.com2024. 10. 27. 15:57
Észak-koreai katonák egy katonai felvonuláson
Észak-koreai katonák egy katonai felvonuláson Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, Moszkva dolga, hogy észak-koreai csapatok bevetése mellett dönt-e, és ha Ukrajna csatlakozni akar a NATO-hoz, Moszkva úgy cselekedhet, ahogy saját biztonsága érdekében szeretné. A hangfelvételek, amelyeket Ukrajna védelmi hírszerzése tett közzé, azt mutatják, hogy az orosz katonák lenézően beszélnek az érkező észak-koreai egységekről, 

amelyeket „K zászlóaljnak” neveztek. 

Az egyik katona például furcsa kínaiaknak hívta őket.

A felvételeken szereplő katonák között elhangzott, hogy az egyik katona, akinek az a feladata, hogy találkozzon az osztagával, teljesen zavarodottan várakozott. Mint fogalmazott:

Ott áll, és úgy néz ki, mintha nem tudná, mi a franc történik, idejött, és azt kérdezi, mit fognak csinálni.

Az Ukrajna védelmi hírszerzésének anyaga szerint a lehallgatott kommunikáció azt mutatja, hogy az észak-koreai csapatmozgások tervezett időpontja október 24. volt a Postoyalye Dvory tábor területén, Kurszk régióban.

A lehallgatott anyagból az is kiderül, hogy minden harminc észak-koreai katona számára egy tolmácsot és három főtisztet biztosítottak, amit az orosz katonák megdöbbenéssel fogadtak.

Az egyetlen dolog, amit nem értek, miért kell három főtiszt harminc emberre. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég beszélt arról, hogy jelentést kapott az észak-koreai katonák bevetéséről az ukrán vezérkari főnöktől. Mint mondta,

A hírszerzés szerint október 27–28-án fogja Oroszország az első észak-koreai csapatait telepíteni a frontra.

„Ez egy óriási lépés az eszkaláció felé, ellentétben a Kazanyban terjedő álhírekkel” – ki Zelenszkij, bírálva a kazanyi BRICS-csúcstalálkozót, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott meg.

Az orosz kormány kezdetben elutasította az észak-koreai csapatok bevetésére vonatkozó vádakat, de Putyin a BRICS-csúcson nem tagadta, hogy Phenjan katonákat küldött az országba. Észak-Korea az állami média szerint pénteken azt nyilatkozta, hogy bármilyen katonai bevetés Oroszországban megfelel a nemzetközi törvényeknek, de konkrét információt nem adtak a katonák jelenlétéről.

Az észak-koreaiak tényleges harci részvételét nem szabad figyelmen kívül hagyni, és komoly nyomás alatt kell tartani Moszkvát és Phenjant, hogy betartsák az ENSZ Alapokmányát 

– hangsúlyozta Zelenszkij.

Borítókép: Észak-koreai katonák egy katonai felvonuláson (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.