Évente félmillió migránsnak kellene elhagynia az Európai Unió területét

Az Európai Bizottság új jogszabályok előkészítésével igyekszik hatékonyabbá tenni az illegális bevándorlók visszaküldését, miközben védelmet nyújt az alapjogoknak. Helena Dalli uniós biztos szerint a migrációs kihívások kezeléséhez közös európai megoldásokra van szükség, ám Gál Kinga és több más EP-képviselő kemény kritikával illette a brüsszeli hozzáállást.

2024. 10. 23. 13:43
Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.
Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strasbourgban ismét a migráció állt az Európai Parlament plenáris ülésének középpontjában, ahol Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa világos üzenetet fogalmazott meg: 

az unióban jogellenesen tartózkodók hatékony visszaküldésére van szükség.

Dalli szerint a jelenlegi visszaküldési mechanizmusok még mindig messze nem működnek megfelelően, hiszen évente mintegy félmillió embernek kellene elhagynia az EU területét, de csupán minden ötödik személy tér vissza hazájába. Az adatok azonban bizonyos előrelépésről is árulkodnak, hiszen 2024 első felében 18 százalékkal nőtt a sikeres visszaküldések száma az előző évhez képest — írja az MTI.

Dalli hangsúlyozta, hogy a visszaküldési rendszer hatékonyságának növelése nem jelenti az alapvető emberi jogok és méltóság semmibe vételét. 

A visszaküldések során védelmet kell biztosítani azoknak, akiknek erre szükségük van

– mondta. Az uniós biztos külön kiemelte, hogy a Földközi-tenger középső medencéjében és a Nyugat-Balkánon tapasztalt migrációs útvonalak jelentős visszaszorítását sikerült elérni.

Az Európai Bizottság migrációval kapcsolatos javaslatai azonban nem maradtak válasz nélkül. Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának elnöke élesen bírálta Brüsszelt. 

Kijelentette, hogy az unió továbbra sem képes hatékony külső határvédelmet biztosítani, miközben „elképesztő büntetésekkel” sújtja Magyarországot, amely az európai külső határok védelmét vállalja fel.

Ez a képmutatás elfogadhatatlan

– jelentette ki Gál Kinga. Felszólalásában sürgette, hogy a kiutasítottak visszaküldésének hatékonysága mellett az illegális bevándorlás teljes megállítása és a menedékkérelmek külső uniós határokon kívüli elbírálása is prioritás legyen.

Vincze Loránt, az RMDSZ képviselője is alátámasztotta Gál felszólalását, aki emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt az illegális migráció megállítását célzó javaslatokat szélsőségesnek bélyegezték, ma viszont az európai polgárok követelik a megoldást a helyzetre. Vincze szerint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekmények és a szociális terhek egyre elviselhetetlenebbé válnak a tagállamok számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kiemelte a közös visszaküldési rendszer fontosságát, és hangsúlyozta, hogy az együttműködés a származási országokkal elengedhetetlen a visszatérítési folyamat sikeréhez. Az Európai Bizottság további intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy a tagállamok közötti együttműködés erősödjön a visszaküldések terén.

A vita során több javaslat is elhangzott, köztük a lengyel kormány azon indítványa, hogy a menedékkérelmek elbírálása ideiglenesen függesztésre kerüljön, valamint az olasz kormány terve, amely szerint Albániában hoznának létre menedékkérők feldolgozására szolgáló központokat.

Borítókép: Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.