Orbán Viktor győzött a szankciós vitában, Lengyelország változást sürget

A Politico próbálkozásai ellenére Orbán Viktor továbbra is meghatározó szereplő marad az Európai Unió szankciós politikájában. A Mandiner szerint a lap nem talált konkrét indokot a magyar miniszterelnök bírálatára, aki ügyesen blokkolta az Oroszországgal szembeni újabb szankciók bevezetését. Januártól azonban Lengyelország veszi át az EU soros elnökségét, és új lendületet kaphatnak a szankciós tárgyalások.

2024. 10. 23. 9:09
Orbán Viktor beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésének keretében a kelet-franciaországi Strasbourgban, 2024. október 9-én.
Orbán Viktor beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésének keretében a kelet-franciaországi Strasbourgban, 2024. október 9-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli Politico nemrégiben Orbán Viktort támadta, azonban nem talált fogást a magyar miniszterelnök politikáján. A Mandiner szemlézte a Politico cikkét, és rámutatott, hogy a brüsszeli próbálkozás hamar kudarcba fulladt, mivel nincs konkrét ok Orbán hibáztatására. Ahogy korábban mi is megírtuk, 2025 januárjában új fejezet nyílhat az EU politikájában, amikor Lengyelország átveszi Magyarországtól a soros elnökséget, és új szankciók kerülhetnek napirendre Oroszország ellen.

A Politico beszámolt róla, hogy Donald Tusk lengyel kormánya már egyértelművé tette: a Kreml bevételeinek csökkentése érdekében határozott lépéseket kíván tenni az orosz energiaimport ellen. 

Míg Lengyelország határozott szankciókat sürget, Orbán Viktor magyar elnöksége alatt az ilyen irányú tárgyalások holtvágányra kerültek.

A Politico által idézett uniós diplomaták közül többen bíznak abban, hogy a lengyel elnökség alatt új lendületet kapnak ezek a kérdések.

A Politico által megkérdezett egyik szakértő elismerte, hogy 

nem lehet a magyar kormányt hibáztatni, ha maga az Európai Bizottság sem állt elő új javaslatokkal.

A szankciók bevezetése egyhangú döntést igényel, így Orbán Viktor véleménye továbbra is meghatározó lesz. Ezt a Mandiner cikke is kiemelte, amely szerint Orbán a rendelkezésére álló hat hónapban megerősíti Magyarország álláspontját.

A januárra várt új szankciós csomag része lesz a lengyel elnökség által kezdeményezett átláthatósági szabályok szigorítása, különösen az orosz fosszilis energiahordozók EU-ba való beáramlásának ellenőrzése. A Politico beszámolt arról is, hogy az EU több tagállama – köztük Franciaország, Svédország és a balti államok – közösen sürgetik, hogy az orosz LNG importját alaposabban kövessék nyomon.

Az új szankciók bevezetése azonban továbbra is Magyarország beleegyezésén múlik, hiszen Orbán Viktor kormánya továbbra is megkerülhetetlen szereplő az EU döntéshozatali folyamatában.

Orbán Viktor pozíciója továbbra is erős, a szankciók terén pedig egyelőre nincs olyan konkrét javaslat, amely Magyarország egyértelmű ellenállását váltaná ki. A lap szerint a lengyel elnökség kezdetével azonban várható, hogy a viták új lendületet kapnak, és ismét napirendre kerülnek az orosz gazdaság elleni további szankciók.

Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén a kelet-franciaországi Strasbourgban, 2024. október 9-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.