Prága besokallt a kocsmaturistáktól

Prága betiltja az éjszakai kocsmázást a „kulturáltabb, gazdagabb” turisták vonzása érdekében. A főpolgármester-helyettes szerint a cseh főváros nem akar olyan típusú látogatókat, „akik csak azért jönnek, hogy jól berúgjanak”.

Forrás: The Guardian2024. 10. 15. 11:25
Prága, Csehország fővárosa télen egy felhős napon
Prága, Csehország fővárosa télen egy felhős napon Fotó: Nicolas Economou Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prága városi tanácsai betiltották az utazási irodák által szervezett éjszakai kocsmatúrákat, mert a város a „kulturáltabb” turistákat akarja megcélozni. Az 1,3 millió lakosú cseh főváros hosszú időn keresztül a zajos legénybúcsúk és a főként Nagy-Britanniából érkező kocsmatúrázók kedvelt célpontja volt, írja a The Guardian.

Egy pultos sört tölt az U Vejvodu Pub bárjában, a prágai Óvárosban
Egy pultos sört tölt az U Vejvodu Pub bárjában, a prágai Óvárosban (Fotó: robertharding/AFP Richard Nebesky)

Zdenek Hrib prágai főpolgármester-helyettes hétfőn újságíróknak elmondta, hogy a szervezett éjszakai kocsmatúrákat mostantól betiltják.

„Este 10 és reggel 6 óra között nem lehet majd idegenvezetést tartani” – tette hozzá.

Jiri Pospisil, egy másik alpolgármester azt mondta, hogy a prágai városháza „kulturáltabb, gazdagabb turistákat keres… nem pedig olyanokat, akik csak rövid időre jönnek, hogy berúgjanak”.

A külföldi sörkedvelők évek óta segítik a Cseh Köztársaságot abban, hogy megőrizze a világ legszomjasabb nemzetének pozícióját. Csehországban tavaly fejenként 128 liter sör fogyott, s ezzel annak ellenére világelső, hogy az országban a Covid-járvány 2020-as kitörése óta folyamatosan csökken a sörfogyasztás.

A sör egyes éttermekben még mindig olcsóbb, mint a víz, az UNESCO-listán szereplő történelmi belvárosban számos kocsma kevesebb mint 3 euróért kínálja a híres helyi lágert. Vaclav Starek, a Cseh Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője üdvözölte a városháza döntését.

Söröskorsókat és poharakat helyeznek el az Óváros téren a kocsmatulajdonosok a cseh kormány által a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések ellen 2021. január 3-án Prágában
Söröskorsókat és -poharakat helyeznek el az Óváros téren a kocsmatulajdonosok a cseh kormány által a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések ellen 2021. január 3-án Prágában (Fotó: AFP/Michal Cizek)

„A városközpontba szervezett sörtúrák nagy problémát jelentettek a helyieknek és más turistáknak is” – mondta.

„Nem hiszem, hogy ez ártani fog az eladásainknak. Senkit sem tiltanak meg a kocsmába járástól, de ezekre az éjszakai szervezett kocsmajárásokra (…) semmi szükségünk nem lenne”.

Nem Prága az első európai főváros, amely megpróbálja eltántorítani a turisták egy bizonyos típusát a látogatástól. Amszterdam tavaly indította el a fiatal brit kocsmaturistákat célzó „távolmaradási” kampányát.

A hirdetések a túlzott alkohol- és drogfogyasztás kockázatait és következményeit írják le: pénzbírságok, büntetett előélet, kórházi kezelés és maradandó egészségkárosodás.

Más európai városok pedig intézkedéseket vezettek be a tömegturizmus visszaszorítására, például Velence, amely korlátozta az idegenvezetői csoportok méretét és betiltotta a hangosbeszélőket, vagy Barcelona, amely közölte, hogy 2028-ig megtiltja a turistáknak történő lakáskiadást.

Borítókép: Prága, Csehország fővárosa télen egy felhős napon (Fotó: NurPhoto/AFP/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.