Szembemenne Trump ukrajnai béketervével Stockholm

Svédország maga vállalja a felelősséget az orosz–ukrán háború folytatásáért abban az esetben is, ha Trump nyerne, aki azonnali békekötést ígért. A svéd védelmi miniszter szerint csak Ukrajna döntheti el, mikor jön el a béketárgyalások ideje, Amerikának ebben nem osztottak lapot.

2024. 10. 28. 13:23
Az ukrán szárazföldi erők 33. önálló gépesített dandárjának harckocsizói tüzelnek egy Leopard 2A4 harckocsival terepgyakorlat közben egy meg nem nevezett helyen Ukrajnában 2024. október 27-én, az Ukrajna elleni orosz invázió közepette. (Fotó: Genya SAVILOV / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánus elnökjelölt azt ígérte, ha őt választják meg az Egyesült Államok elnökének, egy nap alatt békét teremt Ukrajnában. Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance úgy nyilatkozott a tervről, hogy először egy demilitarizált zóna létrehozásában működne közre Amerika a jelenlegi front mentén. Ennek kapcsán a svéd védelmi miniszter egy tévéinterjúban azt mondta, ebben a témában Stockholm a saját útját járhatja, azaz, ha az amerikaiak Trumpot választják következő elnöküknek és az adminisztrációja kezdeményezi a háborús konfliktus megoldását, abban Stockholm nem biztos, hogy partner lesz. 

Fontos, hogy ne hozzunk döntéseket Ukrajna feje fölött

– mondta. Pål Jonson úgy véli, hogy Trump hatalomra jutása esetén Svédország és más országok az Egyesült Államok nélkül is folytathatják a háborút Oroszország ellen.

A miniszter a svéd köztévé 30 perc című műsorában hozzátette, Trump javaslata nem túl érdekes, ráadásul sok kérdést vet fel. A tárcavezető szerint nem az amerikai elnök dolga, hogy eldöntse a háború és béke kérdését, hanem Volodomir Zelenszkijnek kell megtalálnia a célravezető utat.

Jonson ugyanakkor elismerte, Kijev függ az amerikai fegyverektől és azt is, hogy a háború támogatása a NATO érdeke is.

Hozzátette, minden támogatás befektetés a nyugati hatalmak saját biztonságába, mert meggyőződése, hogy ha Oroszország megnyeri a háborút, akkor elfoglalja Kijevet, megszállja egész Ukrajnát, majd erőforrásait az ország nyugati határaira csoportosítja, és katonai nyomást gyakorol Finnországra, Moldovára, a balti országokra és akár Georgiára is. A tárcavezető szerint Ukrajnát addig kell támogatni, míg vissza nem kapja az összes területét az oroszoktól, az EU-nak és a NATO-nak pedig már meg kellett volna ígérnie mind a két tagságot.

Jonsont arról is megkérdezte a műsorvezető, hogy csak az ukrán katonák fognak-e meghalni mindazért, amiről úgy gondolja, hogy a saját biztonságukba való befektetés. Erre azt válaszolta a miniszter, hogy Oroszországgal nem léphet háborúba sem Svédország, sem a Nyugat.

Ebben konszenzus van, és Ukrajna sem kér háborút Oroszország és a NATO között

– hangsúlyozta a politikus.

Svédország az elkövetkező évekre egy 25 milliárd svéd koronát, azaz 875 milliárd forintot különített el Ukrajna támogatására, amire azt mondta a miniszter, ez a minimum összeg, ami akár növekedhet is. Miközben Jonson arról beszélt, hogy egy esetleges amerikai béketervvel szembemenve, a háború mellett továbbra is kitartana Svédország, azt nem fejtette ki, hogyan valósítatja meg maradéktalanul azt az elképzelését, hogy az ország maga mindenképpen kimarad a háborúból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.