Szerb miniszterelnök-helyettes: A BRICS az EU valódi alternatívája lehet

Alekszandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese a BRICS csúcstalálkozón tett kijelentései szerint a balkáni országnak nincs jövője az Európai Unióban, és a BRICS szövetség egyre inkább valódi és megbízható alternatívává válik. A politikus várakozással tekint a szövetség jövőbeli fejlődésére, beleértve az esetleges közös valuta és szorosabb együttműködés lehetőségét.

2024. 10. 24. 9:41
Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettest a BRICS csúcstalálkozón Kazanyban, 2024. október 23-án (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettest a BRICS csúcstalálkozón Kazanyban, 2024. október 23-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese egy interjúban kijelentette, hogy nem lát jövőt az Európai Unióban, és a BRICS valódi és megbízható alternatívává válik az EU-val szemben

Személyesen nem látom Szerbia jövőjét az Európai Unióban, és aggódom magának az Európai Uniónak a jövője miatt is

  – mondta Vulin a RIA Novosztyi hírügynökségnek a BRICS csúcstalálkozón.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: 

A BRICS nagyon fontos. Valódi alternatívává válik az Európai Unióval szemben. Pár évvel ezelőtt nem volt alternatívánk az Európai Unióval szemben. Most a BRICS mint teljesen új platform valódi és megbízható alternatívává válik.

Szerbia reméli, hogy lesz helye a BRICS-ben, amely nagy szabadságot kínál, és nem igényel politikai rendszerváltást vagy csatlakozást a szankciórendszerekhez – idézte Vulint a Vajdasági Rádió és Televízió. Rámutatott, hogy Szerbia barátok között érzi magát a BRICS-országoknál, amely – mint mondta – választási szabadságot kínál, ami fontos alternatíva Belgrád számára.

Vulin rámutatott, hogy Alekszandar Vucsics, Szerbia elnöke nagy támogatója az Oroszországgal való barátságnak, és csodálja történelmét és kultúráját.

Az elnök nagyon csodálja Oroszország történelmét, kultúráját, és elkötelezett híve az Oroszország és Szerbia közötti barátságnak, és ha szabad így mondani, Vucsics elnök és Putyin barátok

 – mondta Vulin.

Alekszandar Vucsics szerb elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként a minap egyeztetett. A telefonos tárgyalás fontos eleme volt Szerbia gázellátása, az idei télre kedvező áron sikerült biztosítani a balkáni ország ilyen irányú szükségleteit. Vulin az energiaellátással kapcsolatban elmondta, nem érti Németország politikáját.

A németek az olcsó orosz gáz szállítására alapozva építették fel gazdaságukat. Most megállították ezt… Megsemmisítették az Északi Áramlatot – és nem mondtak semmit. Ezért most a német gazdaság szenved, mert a gázellátás már nem olcsó, stabil és biztonságos. Szerbia nem fog hasonló hibát elkövetni

 – tette hozzá.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Szerbia önálló és szuverén külpolitikát folytat, jó kapcsolatokra törekszik Kelettel és Nyugattal. A háborúpárti uniós politika azonban balul sül el a Balkánon. Egyre többen vannak a BRICS mellett az Európai Unióba igyekvő országban.

Kiegyenlített a BRICS és az EU támogatása Szerbiában (Grafika: Magyar Nemzet)
Kiegyenlített a BRICS és az EU támogatása Szerbiában (Grafika: Magyar Nemzet)

A BRICS támogatása és az unió népszerűsége nagyjából ugyanannyi a szerbek körében, ismertette a minap a szerb elnök egy interjúban. 

Szerbia polgárai 24 éve várják az EU-hoz való csatlakozást, de ezen a téren nincs előrelépés. Nap mint nap Ukrajna területi integritásáért aggódik az EU, de Szerbia esetében ez elmarad – húzta alá a lapunknak nyilatkozó történész.

Az is negatívan hat az EU megítélésében, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Brüsszel nyomást gyakorol az országra, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen

 – hangsúlyozta Baráth Gábor Gergely.

A szakértő ugyanakkor kiemelte: 

Ebben a pillanatban nem látom esélyét, hogy Szerbia az EU helyett a BRICS felé fordulna. Szerbia számára az EU stratégiai cél, ahogy a Nyugat-Balkánnak is. Ez fordítva is igaz, amit sajnos egyelőre az EU politikusai még nem értettek meg.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettest a BRICS csúcstalálkozón Kazanyban, 2024. október 23-án (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.