BRICS kontra EU – fordítva sült el Brüsszel nyomásgyakorlása

Szerbia önálló és szuverén külpolitikát folytat, jó kapcsolatokra törekszik Kelettel és Nyugattal. A háborúpárti uniós politika azonban balul sül el a Balkánon. Egyre többen vannak a BRICS mellett az Európai Unióba igyekvő országban.

2024. 10. 23. 14:50
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen (B) és Alekszandar Vucsics szerb elnök 2023. október 31-i belgrádi találkozójukat követően közös sajtótájékoztatóra érkezik (Fotó: AFP)
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen (B) és Alekszandar Vucsics szerb elnök 2023. október 31-i belgrádi találkozójukat követően közös sajtótájékoztatóra érkezik (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök igyekszik a Nyugattal és a Kelettel is jó kapcsolatokat ápolni, ezt bizonyítja, hogy Szerbia az EU teljes jogú tagja kíván lenni, de eközben nem vezet be szankciókat Oroszország ellen. Ezt mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Baráth Gábor Gergely. A vajdasági származású történész kijelentette: Szerbia szuverén, szabad államként a saját érdekei mentén határozza meg külpolitikájának irányvonalait. A BRICS vezetőinek találkozóján is képviselteti magát a balkáni ország.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. november 25-én találkozott szerb kollégájával, Alekszandar Vucsiccsal Szocsiban. A BRICS vezetőinek találkozójára nem utazott el a szerb államfő (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021. november 25-én találkozott szerb kollégájával, Alekszandar Vucsiccsal Szocsiban. A BRICS vezetőinek találkozójára nem utazott el a szerb államfő (Fotó: AFP)

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Alekszandar Vucsics szerb elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap egyeztetett. A telefonos tárgyalás fontos eleme volt Szerbia gázellátása, az idei télre kedvező áron sikerült biztosítani a balkáni ország ilyen irányú szükségleteit.

Vucsics meghívást kapott Moszkvába

Putyin emellett meghívta Vucsicsot Moszkvába a fasizmus felett aratott győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségre, amelyre májusban fog sor kerülni. Mint arról lapunk korábban már beszámolt, a szerb elnök reményét fejezte ki, hogy Szerbia nem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen.

– Kifejeztem azon reményemet, ahogy azt már két és fél éve is tettem, hogy Szerbia nem fog büntetőintézkedéseket bevezetni az Oroszországi Föderáció ellen, egyben hálámat tolmácsoltam, amiért az ENSZ-ben különböző határozatokat illetően támogatja erőfeszítéseinket, és különösen amiért Oroszország folyton kiáll a Szerb Köztársaság területi épsége mellett

– jelentette ki a szerb államfő az Instagram-oldalán megjelent videóüzenetében. 

Putyinon kívül vasárnap a szerb államfő találkozott James O’Briennel, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával. A tárgyaláson Koszovó volt a középpontban. 

Az elmúlt években a területen a szerb közösség helyzete romlott. A tárgyaláson külön kitértek a Szerb Községek Közösségének megalapítására, amit már a 2013-ban aláírt brüsszeli megállapodásban is rögzítettek.

A jó szerb–orosz kapcsolatok ellenére a BRICS-csúcstalálkozóra azonban a szerb köztársasági elnök nem ment el, helyette több miniszter képviseli Belgrádot.

– Egyike vagyok azon kevés vezetőnek a világon, akik beszélhetnek Putyin elnökkel. A tárgyalást követően hívott Macron francia elnök, s több mint öt órán át tárgyaltam James O’Brien amerikai tisztségviselővel is

 – húzta alá.

Szerbia együttműködik a BRICS-államokkal, de az EU-tagság a fő cél

– A BRICS-államokkal való együttműködés fontos Szerbia számára, különösen gazdasági téren, de ennek ellenére az ország célja az EU-tagság, szögezte le lapunknak Baráth Gábor Gergely. A szakértő hozzátette: az elmúlt években az EU részéről bővítés terén nem történt előrelépés, s remélhetőleg Ursula von der Leyen és Donald Tusk látogatása pozitívan hat majd az ország csatlakozási tárgyalásaira. 

– Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a két említett politikus nyíltan háborúpárti, és Szerbia az orosz–ukrán háború kirobbanása óta nyomás alatt áll, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen. Ezen okok miatt fontos lesz a szerb köztársasági elnök tárgyalása a lengyel miniszterelnökkel és a Európai Bizottság elnökével, különösen a tárgyalások üzenete

 – mondta.

Kiegyenlített a BRICS és az EU támogatása Szerbiában (Grafika: Magyar Nemzet)
Kiegyenlített a BRICS és az EU támogatása Szerbiában (Grafika: Magyar Nemzet)

Eközben a BRICS támogatása és az unió népszerűsége nagyjából ugyanannyi a szerbek körében, ismertette a minap a szerb elnök egy interjúban. 

Szerbia polgárai 24 éve várják az EU-hoz való csatlakozást, de ezen a téren nincs előrelépés. Nap mint nap Ukrajna területi integritásáért aggódik az EU, de Szerbia esetében ez elmarad – húzta alá a lapunknak nyilatkozó történész.

– Az is negatívan hat az EU megítélésében, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása óta Brüsszel nyomást gyakorol az országra, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen

 – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: az elmúlt ciklusban lényegi előrelépés nem történt Szerbia csatlakozása ügyében. 

Az EU többsége bővítésellenes, ezt látják a balkáni ország lakosai is. Ezeket a tényeket figyelembe véve nem kell meglepődni, hogy Szerbia polgárai körében csökkent az EU népszerűsége.

– Az ország egyedüli barátja az EU-ban Magyarország. A magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja Szerbia uniós útját – jelentette ki Baráth. Kiemelte:

– Ebben a pillanatban nem látom esélyét, hogy Szerbia az EU helyett a BRICS felé fordulna. Szerbia számára az EU stratégiai cél, ahogy a Nyugat-Balkánnak is. Ez fordítva is igaz, amit sajnos egyelőre az EU politikusai még nem értettek meg.

Nyugati irányban Szerbia?

Egyes vélemények szerint ugyanakkor az utóbbi időben inkább a Nyugat felé fordult Alekszandar Vucsics, ezt jelzi például az is, hogy francia vadászgépeket vásárol Szerbia. A szakértő ugyanakkor hozzátette, Szerbiának Oroszország gazdasági, politikai és történelmi okok miatt fontos partner. Az ország gázellátása, energiabiztonsága az orosz gáztól függ. Az országnak nincs kijárata a tengerre, ezért a vezetékes orosz gáz életbevágóan fontos. 

– Szerbia területi integritásának megőrzésében fontos szerepe van Oroszországnak. Nem ismerte el Koszovó „függetlenségét”, az ENSZ BT állandó tagjaként pedig folyamatosan Szerbiát támogatja a koszovói kérdésben

– tette hozzá Baráth Gábor Gergely.

Ezeket figyelembe kell vennie Brüsszelnek, nem várhatja el Vucsicstól, hogy szankciókat vezessen be Oroszország ellen, mivel azokkal a szerb állam érdekeivel szembemenne. Nyomásgyakorlás helyett az EU vezetésének a bővítés felgyorsításáért kellene tennie – összegezte az elemző.

Borítókép: Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen (B) és Alekszandar Vucsics szerb elnök 2023. október 31-i belgrádi találkozójukat követően közös sajtótájékoztatóra érkezik (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.