Egy bajor falu abszurd világa

A német falusi idillt, amelyben feketekomédiákban megszokott szereplők bukkannak fel, időről időre mindenféle gyorshajtók, csalók, és pszichopata gyilkosok zavarják meg, akiket Eberhofer rendőr próbál kézre keríteni. Rita Falk német író humoros krimisorozatát érdemes közelebbről is megismerni.

Juhász Kristóf
2019. 02. 25. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kockás abroszos, apró mintás tapétás, vadásztrófeás vagy kakukkos órás, abszurd, kispolgári csendéletek láthatók a német író könyvborítóin. Nem csoda, hiszen nem is igazi krimik ezek, inkább egy-egy krimiszállal tessék-lássék összetartott vidéki tabló békebeli darabjai. A Gőzgombóc blues, a Téli krumpligombóc, a Sertésfej al dente és a Grízgaluska affér könyvek főhőse, Franz Eberhofer elvileg a kiégett, megcsömörlött zsaruk karaktertípusa volna.

A „világ közepéről”, München 43-as körzetéből helyezték át szülőfalujába, Niederkaltekirchenbe egy önbíráskodó affér miatt. Már az alaphelyzet is zseniális húzás, tudniillik nem hősünk önbíráskodott, hanem a kollégája, amikor egy elfogott pedofilt kasztrált szolgálati fegyverével. Franzt azért fokozták le falusi rendőrré, mert mélységesen egyetértett a kolléga eljárásával, és ezt nem is rejtette véka alá.

Franz egyáltalán nem viselkedik kiégett és megcsömörlött zsaruként, sőt tökéletesen érzi magát családja és földijei körében: a családi ház melletti, lakályos zuggá átalakított egykori disznóólban él, Nagyi főztjét eszi, a hivatalban hol szakít, hol újra összejön barátnőjével, Susival, este alaposan megsétáltatják egymást Ludwiggal, hűséges kutyájával, aztán iszik egy (néha több) sört Wolfi kocsmájában a hentessel meg a víz-gáz szerelővel.

Franz családja pedig feketekomédiá­ba illő társaság: anyja az ő születésébe halt bele, apja egy folyamatosan tüntetésekre járó, csak Beatlest hallgató, fűszívó, öreg hippi. Báty­jával, az időről időre különböző feleségjelöltekkel fölbukkanó, könyvkereskedő Leopolddal kölcsönösen utálják egymást. A családot a kislány méretűvé töpörödött, teljesen süket és fantasztikus bajor ételkölteményeket készítő Nagyi tartja össze, aki még a horrorisztikus számlákat kiállító gázszerelőt is megzabolázza legendás sípcsontrúgásával.

A karikatúra-szerűen elrajzolt figurák, a naplószerű elbeszélés, aminek mesélője a főszereplő a maga kedélyes, tömör, kocogós tempójú és politikailag teljesen inkorrekt stílusával, a minduntalan ismétlődő családi zabálások és perpatvarok, a baráti kocsmázások, a falu pletykaéhségét folyamatosan tápláló liezonok és megcsalások afféle groteszk idillé állnak össze.

Ezt az idillt zavarják meg időről időre mindenféle gyorshajtók, csalók és pszichopata gyilkosok, aminek Eberhofer mint elhivatott és önbíráskodásra az olvasó legnagyobb örömére csakugyan hajlamos rendőr hol örül, hiszen kirángatják az unalmas hétköznapokból, hol meg bosszankodik rajta, hiszen amíg ő a gyilkost keresi, apja és bátyja Nagyi összes gombócát eleszi előle.

A humor és a bajor gasztronómia kedvelőinek ajánlott, a sorozat legújabb része pedig a nemsokára megjelenő Grízgaluska affér (Magistra Könyvkiadó, 2019).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.