Aranyfedezet az együtt töltött idő

A Pécsi Pannon Filharmonikusok immár tizenöt éve jelen van Budapest zenei életében: első fővárosi bérletsorozatát 2004-ben indította az Olasz Intézetben, majd 2005-ben megnyílt a Művészetek Palotája (Müpa), és az elsők közé tartozott, akik önálló bérletsorozatot indítottak, sőt az első bérletes koncertet is a Pannon Filharmonikusok tartotta. A kétlaki zenekar egyaránt otthon van a pécsi Kodály Központban, amelynek a rezidenszenekara, és a Müpában, ahol szintén telt házas koncerteket ad, és rendszeresen meghívást kap az itteni fesztiválokra is. Horváth Zsolttal, a Pannon Filharmonikusok igazgatójával a zenekarról és az októberben kezdődő évadjukról beszélgettünk, amelyet Aranyfedezet címmel hirdettek meg.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 03. 28. 14:30
null
A Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint aki gyerekkorában rendszeresen fogyasztott magaskultúrát, felnőttként is visszatalál ahhoz Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Március elejétől már lehet bérletet váltani a Müpában Aranyfedezet néven meghirdetett koncertsorozatra. Mire utal az elnevezés?

– Minden évadunk kap egy címet, amely keretbe foglalja a hangversenyeket. Ez a cím nem a zeneművekre vagy az azokat megszólaltató művészekre, hanem aranyfedezetként a Pannon Filharmonikusokkal töltött időre vonatkozik, mert úgy gondolom, hogy az az öt este nagyon minőségi idő, ennek a művészeti ágnak egy igazán esszenciá­lis pillanata lesz.

– Milyen szempontok szerint állították össze az évad kínálatát? Mekkora szerepe van ebben Bogányi Tibornak és Gilbert Vargának, a két vezető karmesternek?

– Ez egy nagyon inspiratív és roppant hosszú folyamat, amelyben részt vesz a két vezető karmester, a zenekar tízfős művészeti tanácsa, az intézmény igazgatója, valamint a zenekar marketing- és kommunikációs vezetője is. Az a szemléletmódunk, hogy minden szakmai kompromisszum nélkül, a legmagasabb minőséget szem előtt tartva, olyan művészeti tevékenységet végezzünk, amely a legszélesebb társadalmi beágyazottságot képes elérni. Ez egy igazi csapatmunka, egy évadnak másfél évbe telik az előkészítési folyamata. Így az Aranyfedezet öt koncertjében tükröződik az általunk közvetített cél, de mindannyiunk személyisége is. Az évad egyedi sajátossága lesz, hogy – a magyar zenei történelemben először – két vezető karmester irányítja a zeneszakmai munkát. Ők ketten jegyzik a következő évad bérletsorozatát, így az általában bevett szokással ellentétben nem hívtam vendégkarmestert. Három hangversenyt Gilbert Varga, kettőt pedig a nálunk kilencedik évadát megkezdő Bogányi Tibor vezényel majd. Ezeken a koncerteken keresztül az ő gondolkodásmódjukba és a zenei orientációjukba is betekintést nyerhet a közönség. Közös bennük a maximalizmus, a minőségigény, viszont különböző a zenei ízlésük. Bogányi Tibor a nagy zenekarra írt műveket, míg Gilbert Varga inkább a kamaramuzsikát kedveli. Bőséggel lesz francia–latin orientációjú zenemű az évadunkban, amit azért tartok izgalmasnak, mert a magyar zene német irányultságú, ahogy a képzésünk és a zenei kultúránk is. Így aztán a zenei évadokban is mindig a német, az orosz és a magyar zenei anyag kerül túlsúlyba. Természetesen mindenki játssza a nagy francia szerzőket, de unikális darabok nagyon ritkán kerülnek elő, Gilbert Vargának pedig ez a természetes közege, ezeket a műveket hozza a zenekar elé, amelyek nekünk is izgalmas felfedezéseknek bizonyulnak.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint aki gyerekkorában rendszeresen fogyasztott magaskultúrát, felnőttként is visszatalál ahhoz
Fotó: Éberling András

– Úgy tudom, hogy a zenekar kifejezetten szeretett volna Gilbert Vargával együtt dolgozni.

– Tizenhét éve nagyon tudatosan építkezünk, amelynek van néhány fundamentális pontja, például az, hogy a zenekar vezetése és a tagjai közös egyetértésben választják meg a zenekar zenei vezetőjét. Ez nem evidens dolog, de mi boldogok vagyunk, hogy ezt az utat járhatjuk. Négy évvel ezelőtt vetődött fel az igény a Gilbert Vargával való állandó együttműködésre, és idén januárban, amikor elkezdtük a közös munkát, valóban megvalósult az az idilli állapot, amit vártunk. Bogányi Tibor a lehető legnyitottabban kezelte ezt a helyzetet, nem rivalizálást és pozíciómegosztást látott benne, hanem lehetőséget egy új típusú művészeti kooperációra.

– Mitől sajátos a zenekar családi programja?

– A Pannon Filharmonikusok más együttesekhez hasonlóan intenzív, széles spektrumú edukációs tevékenységet is folytat különböző korosztályokat célzó, egyedi fejlesztésű programokkal féléves kortól az egyetemistákig. Tizenhét év után úgy látom, hogy nagyon tudatosan kell inspirálni a szülőket, nagyszülőket, hogy találják meg a saját felelősségüket abban, hogy a polgári életmódot és értékrendet átadják a gyermekeiknek. Ezt nem lehet kizárólag az oktatásra bízni, mert a családnak ebben nagyon nagy szerepe van. Az, aki kisgyermekként rendszeresen fogyasztott magaskultúrát, ha el is szakad tőle egy időre, a harmincas-negyvenes éveiben vissza fog találni hozzá. Ezzel a programmal azt kínáljuk, hogy ne legyen anyagi akadálya annak, hogy a gyermekek a szüleikkel el tudjanak látogatni a koncertjeinkre. Kapcsolatba szeretnénk kerülni ezekkel a szülőkkel, nagyszülőkkel, és elindítani egyfajta mozgalmat, hogy tudatos cselekvéssé váljon az, hogy évente pár alkalommal eljöjjenek koncertre, egyfajta örökséget adva a gyermekeiknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.