A mindig megújuló Old Boys

Eredetileg saját szórakoztatásukra, csupán néhány koncertre alakultak, arra azonban ők sem gondoltak, hogy a négy évtizedes pályafutásukat is majd együtt ünnepelik. Az Old Boys mára tíz zenealbum, valamint a zenekar történetét feldolgozó könyv tulajdonosa, évi kétszáz-kétszázhúsz fellépéssel a háta mögött május 12-én az Erkel Színházban, sztárvendégekkel adnak jubileumi koncertet. Minderről Szidor Lászlóval, a zenekar alapítójával, vezetőjével beszélgettünk.

2019. 05. 06. 10:36
null
Szidor László: Nagyon szeretünk zenélni, számunkra ez a fontos, nem a pénzkereset Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Negyven esztendeje alakultak, noha „öreg fiúknak” aligha voltak mondhatók, a zenekart mégis Old Boysnak keresztelték.

– A huszonnyolc, illetve harminckettő közötti életkor a sportban is meghatározó, nem csupán a zenében. Ugyanis a harmincöt év feletti sportolóknak kijár ez az elnevezés, nekünk pedig megtetszett. Egykori kedves barátom, Danyi Attila ötletére lettünk Old Boys, tehát ő a keresztapa.

– Négy évtized alatt átélték a rendszerváltozást, divatirányzatok jöttek és mentek, zenekarok oszlottak fel és alakultak, ám az Old Boys a helyén maradt. Mi a folytonosság, illetve a siker titka?

– Nagyon szeretünk zenélni, ez a fontos számunkra, nem a pénzkereset. Három diploma tulajdonosaként elmondhatom: előfordult, hogy az Old Boysszal többet kerestem, ám odáig soha nem jutottam el, hogy megélhetési szinten muzsikáljak. A korábbi, hatvanas-hetvenes évekbeli zenekaraink után ezért is tértünk vissza mindannyian a színpadra.

– Mennyire széles skálán mozog a repertoár?

– A régi idők rockzenéjén, a rock and rollon és a beaten nevelkedtünk, elsősorban ezt a stílust tekintjük magunkénak. Ebből áll össze a repertoár nyolcvan százaléka, vagyis az ötvenes-hatvanas, valamint a hetvenes évek első felének a muzsikájából. A megalakuláskor a The Rolling Stones, a The Beatles, a The Shadows és egyéb gitárcentrikus dalok adták a műsor gerincét, majd másfél év elteltével fúvósokkal bővültünk, amely egy másik – például Louis Prima vagy épp Bill Haley – világra nyitott ablakot. Húsz évvel később már teret kaptak a modernebb irányzatok, emellett más, egyéb műfajokat is megcéloztunk. Így kerültek sorra a Blues Brothers egyes tételei, a country vagy akár a szvingesebb dalok.

Szidor László: Nagyon szeretünk zenélni, számunkra ez a fontos, nem a pénzkereset
Fotó: Bach Máté

– Ez a sokféle stílus különféle hangszereket is kíván.

– Igen, ehhez az eredeti felálláshoz képest plusztagokra volt szükség, mára tizenketten állunk a színpadon: a két gitárosunk Vadász Ferenc „Kutyu”, illetve Sztankai László, a basszust Szabó András „Saláta” kezeli, a billentyűsünk Sebesi József „Apó”. A népes fúvósszekció tagjai: Friedrich Károly pozan, Nyögéri Tamás és Szalai Szabolcs szaxofon, Szénási László pedig trombitál. Két dobossal is büszkélkedhetünk: az egyik Bardóczi Gyula, a másik Jobbágy Dezső, Nádai Bea pedig a női énekesünk. Jómagam gitározom, billentyűzöm és ha kell, énekelek. Szabó György Balázs korábbi énekesünk örökre eltávozott közülünk, őt a gitárosok, a basszusgitáros, a billentyűs, valamint Daddy, a dobosunk pótolja.

– Sosem gondoltak arra, hogy profi zenekarrá váljanak?

– Erre egyetlen példa akad. Egykori énekesünk, Balázs, aki egyetemet végzett mérnökember volt, 1985 után főállású zenészként „dolgozott” az Old Boysban. Ezt az évi kétszáz-kétszázhúsz buli tette lehetővé, no és a tény, hogy akkorra már sikerült összespórolni a zenekar jó minőségű hangtechnikai felszerelését. Vele ellentétben a többiek polgári hivatásuknál maradtak, s mára gyakorlatilag onnan mentek nyugdíjba. Ehhez persze hozzájárult, hogy a fiúkat felvilágosítottam arról, senkit ne tévesszen meg, ha egy-két évig szépen fut a szekér, ettől függetlenül mindig legyen biztos megélhetési bázisuk. Akkor még én sem láttam, hogy az egy-két évből húsz, majd negyven lesz.

– A négy évtizedes fennállást koncerttel ünnepelik. Mit tudhatunk a részletekről?

– Az első rész egyfajta áttekintés lesz, amely arról szól, hogyan is fejlődött a zenekar létszámban és zenében. Emellett megemlékezünk az elhunytakról. A másodikban pedig a harmincas jubileumhoz hasonlóan belekóstoltatjuk a közönséget az újabb stílusokba: lesz blues, unplugged, swing, valamint olyan különleges hangszerelésű dalok hangzanak majd el, amelyekhez nélkülözhetetlen a kamara szimfonikus zenei kíséret. Vendégként ott lesz a Zeneakadémia tanára, a kitűnő tubás Szabó Laci, akinek Balogh Sándorral való huszonkét éves baráti és zenei kapcsolatomat köszönhetem, és Balogh Sanyi, aki az eddigi összes, szimfonikus zenekarral közös koncertünket hangszerelte. Ismét fellép velünk Bábel Klára hárfaművész, és persze olyan sztárvendégek is a mi műfajunkból, mint Horváth Charlie vagy Fenyő Miki. Tavaly novemberben Tarlós István főpolgármester úr Budapestért díjjal jutalmazta az Old Boyst mint „mindig megújuló együttest”, s erre igyekszünk rászolgálni. Szeretjük a kihívásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.