Festő pápai áldással

Vollein Ferenc nemrég múlt húszéves. Tizenhét volt, amikor Ferenc pápa audiencián fogadta, ahol a szentatyának ajándékozta egyik festményét, amely a Vatikáni Múzeum magángyűjteményébe került. Egy nyolc évvel ezelőtt kiírt rajzpályázaton az Ikarosz zuhanása című munkájával a gyermek kategória egyik győztese lett — alkotása Toya­mában, a Japán Gyermekművészeti Múzeumban látható. A fia­talember Gyenesdiáson a 41. tárlatát nyitotta meg.

Ozsda Erika
2019. 05. 28. 15:15
null
A fiatal művész évek óta a színek bűvöletében tölti napjait, több bibliai témát feldolgozott Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalember Badacsonytomajban, egy nagy házban él az édesapjával, ­Vollein Józseffel. Érkezésünkkor Ferenc az emeleten, a műtermében alkot. Festményei a rá jellemző élénk színvilággal készülnek.

– Vollein Ferenc vagyok, az ifjú festőművész – nyújt kezet a nagyra nőtt fiú, majd visszaül festeni. Évek óta a színek bűvöletében tölti napjait. Munkáit különös világszemlélete és egyedi gondolkodásmódja teszi jellegzetessé. Míg széket húzok mellé, körbenézek a szobában, és a feje fölött látható festményekről érdeklődöm. – A balatoni kép a Búcsú hajnalban. Én evezek a csónakban, a parton pedig az anyukám a gyerekével integet nekem. Ez egy kitalált történet – magyarázza.

– Egy művész nem azt festi le, amit lát, hanem a saját elképzeléseit. A mellette lévő festményemen az Aszófői-öböl látképe látható a tihanyi apátsággal. Most Amalfi látképét festem a Salernói-öbölből. A háttérben a hegyeket rajzoltam le, elöl a píneafenyőt és a Szent András-katedrálist.

Ferenc beszélgetés közben is dolgozik. Kilencven fokkal elfordítja a képet, a templom ablakait festi. A fiatal művész a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola gimnáziumának képzőművészeti tagozatára járt, tavaly érettségizett.

– Kiskorom óta festek és rajzolok – meséli. – Zalaegerszegen Karner Laci bácsitól megtanultam az alapokat, ott kezdődött a művészeti pályafutásom. Tiszta színekkel – negyven-ötven színnel – dolgozom, csak fehérrel keverem őket, mert egyébként tompábbak és fakóbbak lennének. A naiv neoreneszánsz irányzatot képviselem, mint a kolumbiai Fernando Botero és a magyar katolikus pap és festő, Prokop Péter. Leonardo da Vinci a példaképem, és a salföldi festőművészünk, Somogyi Győző.

A fiatal művész évek óta a színek bűvöletében tölti napjait, több bibliai témát feldolgozott
Fotó: Teknős Miklós

Vollein Ferencnek nemcsak a festészetről, a képzésről is határozott véleménye van. – Azért nem megyek képzőművészeti egyetemre, mert félek, hogy ott kioltanák belőlem az eredeti színvilágomat és látásmódomat – jelenti ki.

Ferenc nagymamája hitoktató, aki sokat mesélt unokájának a Képes Bibliából. A fiatal művész már több ó- és újszövetségi témát feldolgozott A Szent Család, Judit imája, Mózes, Ezékiel próféta látomása címmel.

– Az asztalomon is van egy szárnyas oltár: Jézus megkeresztelése a Jordán folyóban a címe, balatoni háttérrel – mutat a festményre. – Szeretek templomba járni. Az aszófői Szent László-plébániatemplomban láthatja a Szent Istvánról és Szent Imréről készült olajportréimat. A Balaton királynője című festményemet Kallós Péter enyingi plébános rendelte meg, az ott épülő Szűz Mária-zarándokháznak lesz a fő látványossága. Rómában Ferenc pápának 2016. október 12-én a Szent Márton megkereszteli az édesanyját című festményemet és az egyik kiadványomat adhattam át. Ő megáldott, és egy rózsafüzért is kaptam tőle.

Ferenc elmeséli, hogy a zene a mindene, szeret gitározni, a 17. születésnapjára kapott egy hangszert. Közben a szoba másik sarkában látható két festményét nézegetem. A Toszkán tájkép című alkotása mindenféle színben pompázik. Ferenc sok munkáját megvásárolták, legalább harminc alkotása magángyűjteménybe került.

Alkotásai hazai és nemzetközi közgyűjteményekben is fellelhetők: Balatonfüreden a Vaszary-villában, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményé­ben, Genfben a Bayer-UNEP-székházban. A Skonda Mária–Völgyi Miklós házaspár magángyűjteményében Ferencnek tizenhárom festménye található. Felkérésükre házi szárnyas oltárt is festett.

2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. Az édesapa, Vollein József már felvette a kapcsolatot a szervezőkkel: fiának van egy festménysorozata, amely a Balaton és a Balaton-felvidék mondáit dolgozza fel. Ferenc négy alkotásával júliusban Budapesten, a VárMező Galériában nyíló Gangesz–Duna, 2019 elnevezésű csoportos tárlaton vesz részt Ramesh ­Therdal indiai festőművész meghívására. Novemberben Kaposváron, decemberben a Veszprémi Petőfi Színház aulájában nyílik tárlata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.