Jubileumot ünnepel a Szentendrei Teátrum

Az idén ötvenedik évadát kezdő intézmény különlegessége, hogy a többi szabadtéri színházzal ellentétben nem egy, hanem néha akár öt-hat helyszínen is tartja az előadásait Szentendrén.

B. Orbán Emese
2019. 05. 16. 14:48
Gubik Petra; Horváth Gyula
Budapest, 2014. február 25. Gubik Petra színművésznő a Nemzeti Tehetség Program 2014-es terveiről tartott sajtótájékoztatón a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2014. február 25-én. Mögötte Horváth Gyula egyetemi adjunktus, a Masat-1 projektmenedzsere. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két elfeledett magyar mű felelevenítésével (Comico-Tragoedia, illetve Pikko herceg és Jutka Perzsi) kezdődött 1969. július 5–6-án az idén ötvenedik, jubileu­mi évadát kezdő Szentendrei Teátrum, amelynek igazi különlegessége, hogy a többi szabadtéri színházzal ellentétben nem egy, hanem néha akár öt-hat helyszínen is tartja az előadásait a város főterétől a múzeum udvaráig.

„Számomra a Szentendrei Teátrum ajándék” – Vasvári Csaba igazgató fogalmazott így a jubileum kapcsán. És belegondolva, tényleg az, hiszen a tartalmas és eredményes színházi munka, amely évről évre egyre több fiatalnak is megmutatkozási lehetőséget ad, egyaránt ajándék a létrehozóknak és a közönségnek is.

A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, hogy a teátrum ezen a nyáron, egy jótékonysági együttműködésben az Ételt az Életért Alapítvánnyal felhívja a figyelmet olyan problémákra is, amelyek felett átsiklunk a hétköznapi életben, színházzal mozgósítanak egy jó ügy érdekében.

Az is kiderült, hogy az alapítás ötvenedik évfordulójához kapcsolódóan már évekkel korábban színháztörténeti kutatást indítottak Timár András színháztörténész vezetésével, a tárgyi emlékek gyűjtésén kívül interjúk is készültek a teátrum fél évszázados történetének jelentős alkotóival.

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színi hallgatók ötlete alapján jött létre, erre alapozva indították el 2017-ben a FRISS programsorozatot. Ennek részeként mutatják majd be A hentes lánya című zenés monodrámát, amelynek rendezője Szokol Judit, főszereplője Gubik Petra, mindketten a Színház és Filmművészeti Egyetem friss végzősei. Gubik Petra (képünkön) egyúttal az idei Szentendrei Teátrum és Nyár háziasszonya is.

A Co-Opera néven ismertté vált, egyedülálló színházi együttműködés is Szentendréhez kapcsolódik: a Szent­endrei Teát­rum, a Debreceni Csokonai Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház társulata és a Magyar Állami Operaház szólistái az elmúlt években száznál is több előadással kápráztatták el a közönséget.

Június 29-én Szentendrén a jubileumi évadot rendhagyó operagálával nyitják, a hazai és nemzetközi operaszínpadok húsz tehetségét Dinnyés Dániel vezényletével az Óbudai Danubia Zenekar fogja kísérni. Az évadnyitó színházi bemutató Dan Gordon Becéző szavak című darabja lesz július 5-én.

A jubileumi nyár eseményeiről további információ a Szentendreiteátrum.hu oldalon található.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.