Angyali üdvözlet Hollywoodból

— Csak arra bízom rá a szívemet, aki nem töri össze soha többet — mondja Kate a Múlt karácsony című, Paul Feig által rendezett filmben még a teljes gyógyulás előtt, de már a szívátültetés után. Ez a mondat bármelyik átlagos romantikus hollywoodi filmben elhangozhat, de ebben most kulcsszereppel bír, hisz nemcsak szerelmi ügyekre, hanem a szívműtétre is vonatkozik, ráadásul egy olyan, nem kicsit meglepő fordulattal kapcsolatos, amelyet nem tisztességes leírni egy filmkritikában. George Michael nem éppen mai, de az ünnepek közeledtével minden évben előkerülő dala, a Last Christmas ihlette ezt a romantikus komédiát, amelyet az egyik legünnepeltebb hollywoodi színésznő, Emma Thompson írt Anthony Kimmins közreműködésével.

2019. 11. 07. 6:55
null
A Múlt karácsony című vígjáték az iróniája miatt több mint egy év végi giccsparádé Fotó: Universal Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paul Feig Múlt karácsony című filmjében minden megvan ahhoz, hogy elkezdődjön a karácsonyi romantikus giccs­parádé – úgy látszik, idén sem ússzuk meg szárazon. A film ráadásul egy olyan boltban játszódik, ahol egész évben karácsony van, egészen pontosan egész esztendőben karácsonyi díszeket árusítanak, amelyeket a világ összes tájáról szereznek be.

Ilyen például a kelbimbókból épített karácsonyfa, csak hogy képbe kerüljön mindenki, milyen szintre tud jutni a karácsonyi díszek iránti rajongás. Az ember már úgy van vele, hogy nem sokat vár az ilyen ünnepi romantikus komédiáktól, de a Múlt karácsony némi kellemes csalódást is képes volt okozni.

A Múlt karácsony című vígjáték az iróniája miatt több mint egy év végi giccsparádé
Fotó: Universal Pictures

Mégpedig azért, mert van benne önirónia és olyan életbölcsesség, ami eltér a mai önző, én- és nőközpontú világképtől. Elhangzik például, hogy nem kell mindenáron megvalósítania önmagát (értsd: világhíres énekesnővé válnia) a főszereplő lánynak, és mikor erre rájön, elkezd családi életet élni, bekopog hozzá a boldogság is. Aztán arról is szó van, hogy a lány ne a saját egóján keresztül nézze a világot, hagyjon fel az önző és hisztérikus magatartásával, kezdjen el figyelni a környezetére, a családjára, az őt körülvevő emberekre.

Sőt – és nemcsak azért, mert karácsony van – egy-egy apró kedvesség, amit a másik embernek adhatunk, mindent, de mindent képes megváltoztatni. Azt már meg sem említjük, hogy a mobilt néha be kell rakni a konyhaszekrénybe néhány napra, mert persze az már science fiction lenne, ez a film viszont nagyon is a földön jár. Bár azért így, az ünnepek közeledtével nem ördögtől való gondolat az sem, hogy nézzünk föl néha az égre, figyeljünk a belső csöndünkre, és ha jön egy angyal, aki meg akar minket menteni, akkor hagyjuk neki.

Ám mindehhez oda kell figyelni. Nem önmagunkra, hanem a minket körülvevő emberekre. De nemcsak a mondanivalója miatt emelkedik ki a karácsonyi giccsfilmek sorából ez az alkotás, hanem amiatt is, mert egészen szórakoztató a film ironikus humora.

Például az, amikor a londoni bevándorló jugoszláv anya a brexit kapcsán kijelenti, hogy mindig így kezdődik, el fogják őket kergetni, mert jönnek az előítéletek, majd egy kicsi szünet után hozzáteszi – minden előítéletét beleadva –, hogy minden baj a polákok, vagyis a lengyelek miatt van. Aztán az is figyelemre méltó filmtörténeti tréfája ennek a mozinak, amikor a manapság agyonajnározott skandináv filmeket gúnyolják ki.

A karácsonyi bolttulajdonos nő szerelmesen és hosszan néz a vásárlóként belépő férfira, aki hosszan és kicsit bárgyún visszanéz, nézik egymást, nézik, majd a férfi hirtelen elmegy, ki tudja, miért, a nő marad, ő azért marad, mert övé a bolt, és csendben maga elé mered.

Kate pedig csak annyit mond csöndesen: olyan volt ez, mint egy skandináv rövidfilm. Ha másért nem, ezért a tréfáért érdemes megnézni ezt a filmet, amelyben egyébként az összes olyan dal hallható, amelyet most kezdenek játszani a bevásárlóközpontokban, és az összes olyan klisé megtalálható a hajléktalanság kérdésétől a multikulturális forradalomig, amely nélkül, úgy látszik, Hollywoodban nincsen karácsony.

Premier

Egy eddig kiadatlan George Michael-dal jelent meg tegnap. A This Is How (We Want You to Get High) című felvételt 2012-ben, az énekes utolsó stúdiómunkája során rögzítették. A szám a Múlt karácsony (Last Christmas) végefőcímdala is. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.