Móricz Zsigmond Pillangó című művét mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház

Móricz Zsigmond falusi világban játszódó szerelmi történetét, a Pillangót mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház. Börcsök Enikő első nagyszínpadi rendezését február 7-től láthatja a közönség.

Forrás: MTI2020. 02. 01. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1925-ben megjelent regény lírai szépsége egyedülálló az író életművében. Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika románcának szinte néhány nap leforgása alatt megírt történetét a szerző kedvenc művének tartotta – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Börcsök Enikő nem először találkozik a veszprémi közönséggel, színészként a Kurázsi mama és gyermekei című előadásban már színpadra állhatott a Veszprémi Petőfi Színházban.

„Örömmel, egyúttal némi szorongással kezdtem el a munkát: nagy térben, több nézőnek, sokszereplős darabot megrendezni komoly kihívás, de azt gondolom, hogy összejött az a csapat, amelyben megbízom” – idézi a közlemény rendezőt, aki megjegyezte: nagy segítség számára, hogy együtt dolgozhat Bajor Lili és Hajdu Tibor színművészekkel, akiket öt évig tanított az egyetemen. Segítségére lesz még Nagy Norbert koreográfus, aki tanártársa volt, továbbá Csík György jelmeztervező és Tóth József díszlettervező.

Az alkotói folyamatról szólva elárulta: nem szereti a rendezői egyeduralmat a színpadon. „Számomra az az ideális szakmai légkör, amikor mindenki igyekszik a saját maga személyiségére formálni az általam megálmodott képet, ha a színészek szabadon próbálhatnak, és magukévá tehetik a szerepeket” – fogalmazott, hozzátéve: különösen igaz ez Móricz Zsigmond kedvenc művére, a Pillangóra, amelynek műfaját a szerző szerelmi idillként határozta meg.

A rendező kitért arra, hogy a mű eredeti címe Égi madár volt, 1924-ben, életének rettenetes időszakában írta a szerző, a nézők ennek ellenére életigenlő, optimista darabbal találkozhatnak, amelyet sokan „paraszti Rómeó és Júliának” is neveznek, mert a falusi világban játszódik, ahol a társadalmi különbségek gátat vetnek az emberi kapcsolatoknak és a szerelemnek. A főszereplőket olyan házasságba akarják kényszeríteni a szüleik, ami a két család szerint biztosítaná a megélhetésüket, de a fiatalok ezzel nem törődnek, mert úgy gondolják, hogy a szerelem majd átsegíti őket a nehézségeken.

„Móricz Zsigmond örökérvényű gondolata, hogy vállaljuk az érzéseinket és ne legyünk megalkuvók. Ez a fajta emberi kiállás mintha egyre inkább eltűnne jelenkori világunkból” – fogalmazott a rendező, hozzáfűzve, hogy azt a tüzet szeretné megmutatni a színpadon, amely bejárja az embert a szerelem megélése közben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.