Kalotaszegi táncos és felfedezője a Kossuth rádióban

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora június utolsó heti adásait Mátyás Istvánnak, ragadványnevén Mundrucnak és Martin Györgynek szenteli. A zenei válogatásban kalotaszegi falusi vonósbandák muzsikálnak.

Magyar Nemzet
2020. 06. 27. 23:00
null
Forrás: Hagyományok Háza archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fotó: Hagyományok Háza archívum

Június utolsó, illetve július első hetében a Kossuth rádió „Hajnali” – Népzenei összeállítás korán kelőknek (4 óra 3 perckor kezdődik az adás) című műsorában Martin György néprajzkutatóval, tánctörténésszel és az általa felfedezett kiváló kalotaszegi táncossal, Mátyás Istvánnal – ragadványnevén Mundruccal – foglalkozik.

Martin György a magyarvistai Mátyás István legényes táncára egy 1941-es, mindössze pár perces némafilmben figyelt fel, amelyet mestere, Molnár István koreográfus vetített le neki. 1956 őszén találkozott is Mundruccal Magyarvistán. Egy későbbi beszélgetésben így emlékezett vissza az akkori eseményekre: „Mikor reggel a lakodalom véget ért, felpakoltam a zenészeket és együtt elmentünk hozzá. Éppen készült kihajtani, a bivalyos szekér már kifordult, amikor megszólítottam és mondtam, miről van szó. ’Nahát, akkor máma nem megyünk ki dolgozni’ – mondta a feleségének, és a bivalyokat visszapakolta az istállóba. Az egész napot arra szentelte, hogy foglalkozzon velem.” Erdélyi és később magyarországi találkozásaik alkalmával újabb értékes adatokkal, tánc- és dallamfelvételekkel, beszélgetésekkel lett gazdagabb. Martin György 1983-ban hunyt el, halála után több mint két évtizeddel, 2004-ben megjelent Mátyás István Mundruc – Egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című, korszakos jelentőségű monográfiájában foglalja össze kapcsolatukat. „Megadatott számomra az a ritka szerencse, hogy néhány éven keresztül bepillanthattam az általam megismert legkiválóbb paraszttáncos és egy még élő hagyományú és népművészetű vidék táncéletébe, és sikerült egy viszonylag teljes monografikus táncgyűjtést megvalósítanom, mégpedig a magyar népterület egyik – népművészetéről és néptáncáról méltán – leghíresebb pontján.”

A műsor interneten is elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.