Különleges hangulatú fotósorozat Újpesten

Szabadtéri kiállítás nyílt tegnap Újpesten, a Városháza előtti téren. Déri Miklós fotóművész a kerület meghatározó kismestereinek fotóit készítette el, ahol a képeken keresztül Újpest öröksége mutatkozik be.

2020. 08. 30. 15:45
null
Fotó: Déri Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déri Miklós fotóművész Újpest önkormányzata felkérésére a kerület neves, korszakokon és generációkon átívelő vállalkozásairól készített fotósorozatot. Így tiszteleg a kerület az idén száznyolcvan éves múltja előtt. A nagyméretű, újrahasznosított ponyvákra nyomtatott portrékon megjelenik a IV. kerületi cipész-, órásmester-, cukrász- és kárpitosdinasztia, ostyakészítő és még sok más vállalkozó, akik hűen reprezentálják Újpest összetartó közösségét. Az Industreal professzionális kreatív tervezőstúdió által megálmodott és kivitelezett fémszerkezetű térinstalláció foglalja keretbe Déri Miklós fotográfus portrésorozatát. A szabadtéri kiállításon 15 nagyméretű, egyedi képanyagot tekinthet meg a nagyközönség, amely egy hétig lesz látható a városháza épülete előtt.

A fotós és a szereplők

Déri Miklós fotográfusként mindenekelőtt az emberek és az életük színterét alkotó környezet megörökítésére és dokumentálására törekszik, olyan művészi színvonalon, amelyről ezen a kiállításon is meggyőződhetnek a látogatók. Számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, munkásságát 2016-ban André Kertész-nagydíjjal jutalmazták.

A kiállítás rendhagyó, kilépés a művészet megszokott színtereiről. Az utca embere akarva-akaratlanul megismerkedhet a képekkel. Vándorkiállítást is szerveznek, a kerület több pontján láthatják majd a képeket.

Fotó: Déri Miklós

A portrékiállítás megnyitóján részt vettek a fotókon szereplő mesterek és családtagjaik, munkatársaik. Máté Szilvia, az Orosz cukrászda üzletvezetője elmondta, hogy nagyszerű élmény volt a fotózás. Izgalommal várták, de a művész nagyon megkönnyítette a folyamatot. A több mint fél évszázada működő cukrászdát Orosz Sándor és felesége vette át 1983-ban, akik a kezdetek óta régi, hagyományos receptek alapján főzik fagylaltjaikat, és készítik házias, édes és sós süteményeiket, mint például az igazi, hamisítatlan Újpest-szeletet.

Céljuk, hogy ne csak a családias hangulatot, de a jól bevált ízeket is megőrizzék. Dollinger Gyula, a Dollinger kerékpárszerviz tulajdonosa kiemelte, hogy példaértékű, ahogy Újpesten a kisvállalkozókat megbecsülik. Dollinger Gyula 18 éve javítja az újpestiek kerékpárjait, épít, felújít, karbantart. Bedő Katalin alpolgármester a megnyitón elmondta, hogy Újpest megalakulásának 180. évfordulójára álmodták meg ezt a kiállítást. 1840-ben vált el a település Rákospalotától. Sok tervük volt, de a vírushelyzet keresztülhúzta számításaikat. Úgy gondolja, a képkiállítás méltó az emlékezéshez, hiszen a kisvállalkozók nélkül Újpest ma nem az lenne, ami, és nem itt tartana a városrész. – Nem volt könnyű a választás a sok mester közül, köszönet illeti a képek szereplőit, amiért lehetővé tették a fotózást – zárta beszédét. A rendezvény végén mindenki megkapta kis méretben a róla készült portrét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.