Keller András hegedűművésszel bővült a Bartók Világverseny és Fesztivál zsűrije

A Keller Kvartett alapítója, Keller András világhírű, számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett hegedűművész csatlakozik a Bartók Világverseny és Fesztivál idei, vonósnégyes együtteseknek meghirdetett fordulójának zsűrijéhez. A megméretés élő fordulói a tervek szerint október 25. és 31. között zajlanak majd.

2021. 01. 28. 16:30
null
Keller András Hétévesen kezdett hegedülni, tizennégy évesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, Fotó: Balint Hrotko Forrás: Zeneakadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 ezer euró összdíjazású Bartók Világversenyen és Fesztiválon nemzetközileg elismert muzsikusok döntenek a helyezettekről – áll a Zeneakadémia lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a zsűri korelnöke Mikhail Kopelman orosz–amerikai hegedűművész, a világhírű Borogyin Kvartett korábbi vezetője, mellette a felkérést korábban ugyancsak elfogadta a Kossuth-díjas Kelemen Barnabás és a szintén Kossuth-díjas Rolla János hegedűművész, a Széchenyi-díjas Tallián Tibor zenetörténész, Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja, valamint Barry Shiffman kanadai hegedű- és brácsaművész.

Keller András hétévesen kezdett hegedülni, tizennégy évesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt
Fotó: Zeneakadémia

Keller András a Concerto Budapest zenekar vezetője, a Keller Kvartett alapítója a világ egyik legprominensebb zenei intézménye, a londoni Guildhall School of Music and Drama professzora. Hétévesen kezdett hegedülni, tizennégy évesen már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor tanítványa volt. Megnyerte a Hubay hegedűversenyt 1983-ban, ezt követően Ferencsik János meghívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, egyidejűleg az Országos Filharmónia szólistája lett. Éveken át a Budapest Fesztiválzenekar koncertmestereként is működött, 1987-ben megalapította a Keller Quartettet (Keller András, Pilz János, Gál Zoltán, Szabó Judit), amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit és a Reggio Emilia-i Borcianit. Az együttes rendszeres résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, előadója hangversenytermeknek, többször turnéztak Japánban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon.

Pályáján kiemelkedő eseménynek számítottak a közös fellépések Végh Sándorral, a Solti György felkérésére, Bartók Béla halálának 50. évfordulójára a londoni Barbicanban adott ünnepi hangverseny, valamint Diana walesi hercegnő meghívása. Rendszeres vendégművésze olyan fesztiváloknak, mint a salzburgi Festwochen, a luzerni, montreux-i fesztivál, a London Proms, a Mostly Mozart New York, a Berliner Festspiele, a Schubertiade, a Wiener Festwochen, a Schleswig-Holstein Musik Festival, a Prague Spring. Keller András világszerte tart mesterkurzusokat, többek között az Internationale Sommerakademie-n, a Prussia Cove IMS mesteriskolában, aYale Egyetemen, a firenzei Accademia Fiesolén vagy a londoni Royal Academy of Musicon. Karmesterként 2003 februárjában debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. A Pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivál zenei programjait 2005 óta szerkeszti és irányítja, 2006-ban Várjon Dénessel elindította a Végh Sándor Zenei Esteket és együtt megalapították a Végh Filharmóniát. Koncertkörútjai során szinte a világ összes vezető koncerttermében megfordult: Musikverein, Koncerthaus (Bécs), Royal Albert Hall, Barbican (London), Berliner Philharmonie, Koncerthaus (Berlin), Accademia di Santa Caecilia (Róma), Concertgebauw (Amszterdam), Carnegie Hall, Lincoln Center (New York). Munkásságáért számos elismerésben részesült, megkapta többek között a Liszt- és a Bartók–Pásztory-díjat, az Érdemes Művész címet, a Francia Kulturális Miniszter díját, a Mozart-díjat (kvartettjével), Bonn város kitüntetését, valamint az olaszországi Év Művésze címet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.