Misztrál-koncert a költészet napján a Fiumei úti sírkertben

A Fiumei úti sírkertet a maga hatvanhektáros területével Budapest egyik legnagyobb szoborparkjaként is emlegetik, ahol mintegy kétszáz író és költő, majd hetven festő és harmincöt szobrász nyugszik. Megszokhattuk már, hogy a különleges helyszín időről időre egyedi rendezvényeknek, vezetett sétáknak, kiállításoknak és megemlékezéseknek ad teret. A kialakult járványhelyzet miatt azonban a programok nagy része – így a magyar költészet napjának a megünneplése is – átkerült a virtuális térbe.

Zana Diána
2021. 04. 11. 7:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban már megírtuk, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) április 11-én, a magyar költészet napján, József Attila születésnapján a költő sírjánál tart rendhagyó megemlékezést a Fiumei úti sírkertben, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online formában. A Nöri YouTube-csatornáján ingyenesen figyelemmel követhető program irodalmi sétával veszi kezdetét 15 órakor Szabó T. Anna költő, író közreműködésével, majd 17 órától a Misztrál együttes ad irodalmi koncertet József Attila sírjánál.

Az 1997-ben alakult zenekar magyar és külföldi költők verseit zenésíti meg, illetve népdalokat dolgoz fel egyedi hangzásvilággal, amelyeket a magyar népzenei hagyományból merít és gyakran világzenei motívumokkal ötvöz; létrehozva azt a sajátos Misztrál-hangzást, amely által – Grandpierre Attila szerint – megnyílnak az elmúlt évszázadok, így egy más kor, egy teljesebb emberi minőség válik érzékelhetővé, és örök értékek ragyognak fel újra.

A költészetnapi koncertre az ismert dalok mellett újdonságokkal is készül az együttes: a még idén megjelenő új albumról kap ízelítőt a közönség, melynek témáját József Attila, Ady és Radnóti költészete adja – tudtuk meg Henczinger Miklóstól, a Misztrál alapító tagjától. Április 11-én József Attila mellett szintén a Fiumei úti sírkertben nyugvó kortársak költeményei is megszólalnak, így a repertoárban szerepel majd Ady Endre, Babits Mihály és Radnóti Miklós lírája is.

„A magyar költészet nem más, mint a magyar emberek lelki kivetülése, így nemcsak a jelenlegi helyzetben, de mindig nagyon fontos”

– vallja Henczinger Miklós, aki szerint a költők verseiben mindenki magára ismerhet, sőt – amennyiben odafigyel – megoldási kulcsot, képletet találhat az élet apró-cseprő vagy nagyobb problémáira, kérdéseire. Úgy véli, a költők állandó összekapcsolódásban vannak a Teremtővel, és értik a csendet, amiből jöttünk, és amibe mindannyian visszatérünk egyszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.