A pécsi Bóbita Bábszínház is újraindult

Az előadásokra kiéhezett nézők védettségi igazolvánnyal, illetve a gyerekek ilyen dokumentummal bíró felnőttek társaságában mehettek be a Madarak nyelve című előadásra.

Gőz József Miklós
2021. 05. 17. 18:31
null
Fotó: Farkas_B.Szabina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi Bóbita Bábszínház újraindulás utáni első bemutatja már megtörtént. Az előadásokra kiéhezett nézők védettségi igazolvánnyal, illetve a gyerekek ilyen dokumentummal bíró felnőttek társaságában mehettek be a Madarak nyelve című előadásra.

A darabot színre hozói négy éven felülieknek javasolták. A produkció egy molnár és egy molnárné álmodozó fiáról szól, aki ahelyett, hogy valami értelmes tevékenységbe, például molnárkodásba fogna, madarakat etet, sőt velük társalog. Igaz, a madarak azt jósolják neki, hogy egyszer még ő lesz az ország királya. Vajon megvalósul-e a jövendölés?

Fotó: Bóbita Bábszínház

Május 22-én megnyílik a múzeum bábkiállítása is, amelyen a gyerekek és kísérőik találkozhatnak a régebbi előadások bábjaival. Megnézhetik, megfoghatják a Gőgös Gúnár Gedeon bábjait, közöttük Zsiga kutyát. Ugyanúgy láthatják a Holle anyó szereplőit is. Megismerkedhetnek különböző bábtechnikákkal és árnyjátékot is játszhatnak az egyik teremben felállított árnyparaván segítségével. A háromtermes bábmúzeum középső terme az időszakos kiállítások helye, míg a legbelsőben a színház alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatók állandó kiállításként.

A mostani időszakos kiállítás középpontjában Matyi Ágota báb- és látványtervező munkái láthatók. A művész átlépi az egyes képzőművészeti technikák közötti határvonalat, egy új, színházi formában jeleníti meg az alkotásokat. Egyaránt inspirálja őt a képzőművészet, a színházi művészet, a zene és a modern vizualitás. Új technikákat és anyagokat alkalmaz, s kreatívan dolgozik együtt a bábszínház más alkotóival. A kiállítás megnyitása után a Csongor és Tündét mutatják be a bábszínészek az Apolló Kulturális Egyesülettel, a Déryné-programban együttműködve. Júniusban már szabadtéri előadáson mutatják be a Vackort, amely az Aranyszamár Bábszínház vendégelőadása, majd a már említett Madarak életét is többször színre hozzák.

Nagy várakozással tekintenek most is a nyári táborozásra, amelyen 6–12 éves gyerekek a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a különböző bábtechnikákkal, a kesztyűbábbal, a botos bábokkal, az árnyjátékkal, a tárgyakkal megvalósuló bábozással, a bábkészítés fortélyaival, s kiegészítésképpen akár sportolhatnak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.