Festők, gyűjtők, sorsok – A Kieselbach Galéria tavaszi aukciós kiállítása

Sűrűsödik a Covid utáni kulturális kínálat: egy hete még a Kis magyar snasszal és neocikivel foglalkozhattunk, most itt egy újabb elképesztően széles merítés a Kieselbach Galéria 65. tavaszi aukciójának kínálatát bemutató kiállításon, amely pénteken nyílik.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 9:30
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kieselbach Galéria 2021. június 14-én, 18 órától tartja majd 65. aukcióját a Marriott Hotel nagytermében. A 228 tételt felvonultató árverést szokás szerint gazdagon illusztrált, számos tanulmányt tartalmazó katalógus kíséri. A bemutatott válogatásban a magyar festészet remekművei mellett helyet kapott egy unikális iparművészeti értéket képviselő bútoregyüttes,

benne azzal a míves kiképzésű, kulturtörténeti jelentőségű ággyal, amelyben a József Attila Altatójából ismert kis Balázs egykor álomra hajtotta fejét.

Ritka pillanat, amikor egy mindenki által ismert, az első gyermekkori élményeket meghatározó költemény egy használati tárgyon keresztül testet tud ölteni. Amikor a szemünkkel is átélhetővé válik egy irodalmi remekmű aurája, létrejöttének körülményei és hőseinek fordulatokban gazdag sorsa. Erre kínál megrendítő esélyt az a gyermekágy, amelyben József Attila Altató című költeményének címzettje, kis Balázs aludta egykor álmát.

Ebben az ágyban aludt el szépen kis Balázs
Fotó: Kieselbach Galéria

A verset Balázs édesanyjának testvére, Ottó Ferenc, a költő barátja és verseinek későbbi megzenésítője rendelte meg József Attilától 1935-ben. Ettől az évtől kezdve csaknem minden este elhangzott az Altató a kis Balázs szüleinek népies díszítésű bútorokkal berendezett gödöllői otthonában. A most aukcióra kerülő berendezési tárgyak, különösen az iparművészeti alkotásként is figyelmet érdemlő gyermekágy, valamint e tárgyak tulajdonosainak sorsa megrázó erővel tükrözi a XX. századi magyar történelem drámai menetét. Kis Balázs nagybátyját, az Altatót megrendelő Ottó Ferencet a forradalmi hangulatú Favágó című József Attila-vers megzenésítéséért a Horthy-rendőrség baloldali felforgatóként tartotta számon, de paradox módon mégis a Rákosi-korszakban sújtott le rá a hatalom.

1949-ben az ÁVH letartóztatta, hosszú éveket kellett börtönbe töltenie a népi demokrácia elleni szervezkedés koholt vádjával. 1966-ban, egy pálos himnusz megzenésítése miatt újabb börtönbüntetésre ítélték. Mindezt két esztendővel azután, hogy Ottó Ferenc a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ajándékozta a tulajdonában lévé József Attila-kéziratokat, több között az Altató eredeti, kézzel írt példányát is.

A kis Balázs életét tekintve az Altató szinte profetikus műnek bizonyult. Valóban nagy termetű óriás lett, az ötvenes években katonaként szolgált, majd 1956 decemberében, sok ezer honfitársával elhagyta Magyarországot. Kanadában élte le életét, vagyis – ha nem is éppen úgy, ahogy egykor József Attila gondolta – végül a távolságot mint üveggolyót is megkapta, és hazájától távol alapított családot.

A gödöllői szülői ház, benne kis Balázs faragott ágyával szinte érintetlenül vészelte át az elmúlt kilenc évtizedet, magyaros díszítésű berendezése most teljes egészében aukcióra kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.