Szabados György-emlékestet tartanak

Tíz éve hunyt el Szabados György Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző, a magyar improvizatív zene atyja és Európa-szerte elismert alakja. Emlékére június 11-én dzsesszestet rendeznek a Fonó Budai Zeneházban.

Munkatársunktól
2021. 05. 19. 14:57
Szabados
Debrecen, 2003. szeptember 29. A 32. Debreceni Jazz Napok középpontjában az idén a jazz őshazája, az Egyesült Államok és Magyarország állt. A négynapos rendezvény a magyar dzsesszélet nagy klasszikusa, Szabados György és tanítványaiból szerveződött MAKUZ zenekar koncertjével fejeződött be. A képen: Szabados György. MTI Fotó: Oláh Tibor Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zeneszerző halála óta felnőtt egy új zenésznemzedék, amelynek tagjai már nem álltak vele közvetlen kapcsolatban, munkásságának hatása azonban kitapintható náluk. Geröly Tamás dzsesszdobos hívására tizenöt muzsikus emlékezik zenével a Fonó színpadán, azon a helyen, ahol számos alkalommal Szabados György is fellépett.

Az emlékesten közreműködik Ajtai Péter (bőgő), Ávéd János (szaxofon), Baranyi Bence (dobok), Berta Zalán (basszusgitár), Boldi Tamás (zongora), Cseke Dániel (szaxofon), Dóczi Bence (gitár), Gyárfás Attila (dobok), Hock Ernő (bőgő), Kováts Zoltán Sándor (bőgő), Kováts Gergő (szaxofon), Menyhért Márton (gitár), Miklós Szilveszter (dobok), Pozsár Máté (zongora) és Szelevényi Vito (trombita).

Szabados György 1939-ben született Budapesten. Rendkívüli zenei adottsága, rögtönzésre épülő zongorajátéka, folytonos kifejező, komponáló kedve már kisgyermekkorában megmutatkozott. Zenei tanulmányait magánúton végezte, a dzsesszben találta meg azt a nyelvet, amellyel improvizatív képességeinek formát adhatott. Zenéje rendkívül dinamikus, a hagyomány és a modernitás értelmében is európai és magyar zene, telve a spontaneitás frissességével és a szellem erejével. Alkotói felfogását a kompozíció és a szabad improvizáció harmóniájára alapozta. Nevéhez fűződik a B-A-C-H élmények című kompozíció, amely a Modern jazz IV-V. Anthology 64 című lemezen jelent meg és az első szabad zenei felvételnek számít hazánkban.

(A belépőjegy mellett érvényes védettségi igazolványt is be kell mutatni. A Fonó területén kötelező a maszkviselés, kivéve a vendéglátóegységet.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.