Megkezdte az évadot a MűvészetMalomba költözött Szentendrei Teátrum

A MűvészetMalom udvarára költözött vissza a Szentendrei Teátrum, amelynek elkezdődött az új évada. Mások akartunk lenni – A Szentendrei Teátrum története az alapítástól 2020-ig című könyvbemutatóval egybekötött gálaműsor során színészek és művészek emlékeztek az 52 éves intézmény fontos pillanataira.

2021. 06. 28. 18:18
null
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentendre önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával valósul meg a Szentendrei Teátrum nyári programsorozata – válaszolta lapunk kérdésére az intézmény élére még májusban kinevezett Lőrinczy György. A különleges hangulatú MűvészetMalom udvara ad helyet a jövőben a színházi produkcióknak, ahol a kétszáz fős miniamfiteátrum hátteréül az épület ódon falai szolgálnak. Az új helyszínen a színészek közelebb kerülnek a közönséghez, intimebb és intenzívebb lesz a művész és a befogadó közötti kapcsolat. A programot a művészeti ágak közötti átjárás és a sokszínűség jellemezi idén nyáron, két hónap alatt premierekkel és sikerdarabokkal, tizenhárom Kossuth-díjas művésszel és fiatal tehetségekkel találkozhat a közönség.

Tímár András szerkesztette a Mások akartunk lenni – A Szentendrei Teátrum története az alapítástól 2020-ig című kötetet, amelyet a színházi évadnyitó gálaestjén mutattak be. Tímár András Endrei Judit műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a teátrum ötvenkét évét dolgozták fel a kötetben, amelyhez temérdek és információban gazdag forrás állt rendelkezésre. Hozzátette, hogy párját ritkítja a kiadvány, ilyen mértékű történeti feldolgozása kevés hazai színháznak van.

„Valódi detektívmunkát kellett végeznünk, hiszen a gyűjteményi források szerencsés esetben is csak egy-egy szeletét mutatták meg a kapcsolódó anyagoknak, így a hivatalos, intézményi gyűjtemények leginkább arra világítottak rá, milyen irányokba indulhat a kutató, kinek a pincéjéből, padlásáról, mely épület vagy lakás faláról, melyik fiók mélyéről kerülhet még elő lényeges dokumentum” – írja a kötetéről Tímár András. – „Komoly kutatói elszántságra és képzelőerőre van szüksége annak, aki egy több mint negyven évvel ezelőtti előadást kizárólag korabeli folyóirat-kritikák, néhány fennmaradt fekete-fehér fotó és egy két percnél rövidebb filmbevágás alapján kíván rekonstruálni.

A gálaműsor előtt egy kerekasztal-beszélgetésen gondolkoztak a város kulturális és művészeti intézményeinek vezetői arról, hogyan lehet újra fellendíteni Szentendre turisztikai és kulturális életét.

Az intézményvezetők nem zárkóznak el az újításoktól sem
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Abban egyetértettek mindannyian, hogy a kettő teljesen összefügg, a bőséges és izgalmas kulturális élet a város turisztikai látogatottságára óriási hatással van. Az intézményvezetők fontosnak tartották a helyi hagyományok ápolását, maguk is megvallották mély kötődéseiket a városhoz, felidézték fiatalkori emlékeiket, de senki nem zárkózott el az újításoktól sem. Bár a városban eddig is otthonosan érezték magukat a családdal érkező turisták, vagyis Szentendre immár nemcsak a művészek, hanem a családok városa is lett, új keletű gondolat, hogy Szentendrét az esküvők városaként is szívesen látnák.

(A borítóképen a könyvbemutató résztvevői láthatóak. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.