A diplomácia rejtélyei

A világ egyetlen tematikus protokollkiállítása nyílik hétfőn Hatvanban, a Hatvany Lajos Múzeumban. A vándorkiállítást először Budapesten láthatta a közönség tavaly, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum­ban, a Nemzetközi Protokollszakemberek Szervezetével közös szervezésben.

2021. 07. 19. 7:15
null
Kökény Ferenc szerint a díszétkezések a magas rangú delegációs látogatások nélkülözhetetlen részei Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Céljuk, hogy bemutassák a diplomácia és a protokoll szakterületeit s a kulisszák mögötti világát. A kiállítás szekciókban mutatja be az állami, a diplomáciai, az egyházi, a katonai és a sportprotokollt és Budapest Főpolgármesteri Hivatalának protokollját. Mindezek mellett ismertetik Hatvan múltját a protokoll tükrében, illetve történelmi magyar családok diplomáciai szokásaiba is betekinthetünk.

– Azoknak is érdemes lesz megtekinteniük, akik már jártak a budapesti tárlaton, hiszen számos új tétellel egészül ki a kiállítás – fogalmazott Hossó Nikoletta címzetes egyetemi docens, a Nemzetközi Protokollszakemberek Szervezetének alapító elnöke, a kiállítás ötletgazdája, aki két éve kezdte a kiállítás koncepciójának megtervezését és a bemutatásra szánt műtárgyak gyűjtését Török Róberttel, az MKVM igazgatójával. – Sehol a világon nincs ilyen kiállítás, mint ez, ahol a protokoll valamennyi szakterülete megjelenik. A tárlat tervezése és a tárgyak rendszerezése során meghatározó szempont volt, hogy teljes képet adjunk a látogatóknak a diplomácia és protokoll szakterületeiről a használati és dísztárgyak segítségével. Bemutatjuk a protokoll valamennyi szakterületét, melyen keresztül a színfalak mögött dolgozó protokollszakemberek tevékenységének komplexitása is megfigyelhető. Sokan támogattak minket, hogy be tudjuk mutatni ezeket a tárgyakat. Egy kiállítás mögött mindig ott van az ember, és a szakembert is látnunk kell mögötte, hisz számtalan dologra kell figyelni. Ezekkel a tárgyakkal jól kell tudni bánni a diplomácia keretei között, mert kis apróságokon is múlhat két ország kapcsolatának sorsa. Az a hihetetlen összefogás és közös munka is kiemelendő, ahogy reagáltak a különböző szervezetek a megkeresésünkre és adták át értékes tárgyaikat, emlékeiket, hogy bemutathassuk a kiállításon. Célunk a szakterületek széles körű bemutatása mellett az oktatás és az értékmegőrzés – tette hozzá a szakember.

Kökény Ferenc szerint a díszétkezések a magas rangú delegációs látogatások nélkülözhetetlen részei
Fotó: Havran Zoltán

Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója vezetett végig a kiállításon. Elmondta, hogy a kizárólag eredeti tárgyakat felsorakoztató tárlaton megismerhetjük a diplomáciai hivatás eddig kevéssé ismert, sok esetben a színfalak mögötti területeit. Láthatunk korábbi diplomaták által rendelkezésre bocsátott diplomataigazolványokat, útleveleket, de a protokollszakemberek saját kincsei is gazdagítják a tárlatot, melyeket az évek során gyűjtöttek. Díszétkezésekre szóló meghívóleveleket és az államigazgatási szféra által készített programfüzeteket is láthatnak a látogatók. A tárlat egyik legértékesebb kollekciója a legmagasabb, államfői rangú kitüntetésekből összeállított válogatás, melyet kiegészítenek a releváns viselési igazolványok. A protokollajándékozás momentumába is betekintést enged a tárlat, illetve a kevéssé látható szertartásba is. Megtudtuk, nagyon fontos, hogy a választott ajándéktárgy megfelelő módon reprezentálja az ajándékozó és az ajándékozott fél rangját, intézményét, illetve a két ország vagy város közötti kapcsolatot. A díszétkezések a magas rangú delegációs látogatások nélkülözhetetlen részei. A vendéglátás sajátosságait a 19. és 20. századi, valamint a rendszerváltás utáni válogatott menükártyák, Zsolnay, herendi és meisseni porcelán étkészletek, a Budavári Palota királyi étkészletének darabjai és IV. Károly koronázási díszétkezésének menülapja segítségével fedezhetik fel az érdeklődők. A sportkedvelők szintén találnak a hazai rendezésű, kiemelt nemzetközi sporteseményekre jellemző tárgyakat, így érmeket, ajándéktárgyakat, akkreditációs kártyákat, kitűzőket és meghívókártyákat a vitrinekben. A vallási protokollt bemutató szekcióban egyházi jelképek, valamint hazánk történelmének kiemelt vallási eseményei láthatók, mint például az 1938. évi eucharisztikus világkongresszus, az 1991. évi pápalátogatás, valamint a tavalyi csíksomlyói mise használati és dísztárgyai. A kísérőprogram is sajátos szegmens, ez azt jelenti, hogy az ide látogató állam- és kormányfők kísérőinek különböző programokat biztosítanak. A báli meghívók, a táncrendek is nagyon látványosak. A Széchenyi és ­Batthyány család is felajánlott tárgyakat, amely szintén egy új kiegészítése a kiállításnak, itt látható először – emelte ki az igazgató.

Arra a kérdésre, hogy miért fontos ez a kiállítás Hatvannak és az intézménynek, Kökény Ferenc mosolyogva válaszolt: – Egy múzeumnak az a jó, ha sok látogatót vonzanak a kiállításai. Tavaly volt nálunk a Munkácsy-kiállítás a két pandémiás hullám között, közel tízezer ember látogatta. Idén itt van ez a kiállítás, ami másképp különleges, és sok embert érdeklő, exkluzív téma. A laikusnak is érdekes, hiszen a televízióban láthatunk fogadásokat, diplomaták tárgyalásait. Ez egy olyan világ, amely valamennyire megfoghatóvá válik a kiállítás megtekintése során. Várunk továbbá hallgatókat, akik vendéglátást, protokollt tanulnak, és mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik – összegezte az igazgató.

A Protokoll és diplomácia című, időszaki kiállítás megnyitóján ma 15 órakor Kökény Ferenc mond köszöntőt, majd Hatvan polgármestere, Hor­váth Richárd nyitja meg a tárlatot, Hossó Nikoletta és Török Róbert igazgató mutatja be a kiállítást az érdeklődőknek. A tárlat szeptember 30-ig látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.