A műveken áttörő friss energia

Szintézis címmel nyílik fiatal alkotók műveiből kiállítás augusztus 23-án a Miskolci Városháza aulájában.

boon.hu
2021. 08. 19. 21:15
MONSZPART Zsolt
Budapest, 2021. július 12. Monszpart Zsolt, az Emberi Erõforrás Támogatáskezelõ fõigazgatója az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó, az És fölzeng a világ címû kortárs mûvészeti kiállítás megnyitóján Budapesten, a támogatáskezelõ székházában 2021. július 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz fiatal festőművész két-két alkotása látható azon az augusztus 23-án, a Miskolci Városházán nyíló tárlaton, amelyet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő karolt fel. – Intézményünk egy-egy város önkormányzatával összefogva országos programsorozattal segíti a fiatalokat kiállítási területhez jutni, hogy minél több helyen megmutathassák magukat és a lehető legszélesebb körben megismerhessék őket – fogalmazott Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet) főigazgatója a kiállítás csütörtöki nyitórendezvényén. 

A tárlat a kortárs művészek látásmódja segítségével mutatja be mindennapi életünket, világunkat. – Ezer esztendeje tartó hagyományos kultúránkat művészeink őrzik. Ezzel a kiállítással pedig ki is fejezhetik örökségünk lenyomatát – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), a kiállítás fővédnöke.

Az első vidéki állomás

A tizenhat részből álló országos programsorozat második állomása Miskolc, az első a vidéki helyszínek közül. – A kiállítás a maga nemében egyedülálló, hiszen az itt látható festmények fiatal alkotók munkásságába nyújtanak betekintést, megnyitva előttünk látásmódjukat, gondolkodásunkat alkotó tehetségüket – hangsúlyozta Veres Pál, Miskolc polgármestere.  – A művészet arra vállalkozik, hogy egy-egy pillanat, egy-egy gondolat, egy-egy esemény kapcsán gondolatokat, érzéseket, üzeneteket közvetít az ezeket befogadni képes közönségnek. A kortárs művészek alkotásainál új perspektívában láthatjuk a minket körülvevő világot. Örömmel tölt el, hogy ezeket az üzeneteket az itt megrendezett kiállítással mi közvetíthetjük.

Előre tekintenek

Prof. dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese az intézmény tehetséggondozásáról kifejtette: – Az oktatás, köztük a művészeti oktatás, valamint a kutatás mellett a modellt váltó Miskolci Egyetem harmadik missziós tevékenysége a tehetséggondozás a városban és a régióban egyaránt. Örülök annak, hogy a fiatal tehetségek Miskolcon mutatják be alkotásaikat, hiszen a térségnek nem csupán a munkára és a fizetésre, hanem a szellemi élet gyarapítására is szüksége van.

Kónya Ábel képzőművész különösen figyelemreméltónak nevezte a kiállított műveken áttörő friss energiát és az alkotók látásmódját. A HOM-Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője szerint a fiatalok előretekintenek, s műveiken keresztül azt mutatják meg, hogy merre tart a világ. – Üdvözlendő, hogy a kiállítás szokatlan közintézményben jelenik meg, hiszen ezáltal olyan emberekhez is eljut, akik más céllal látogatnak az épületbe – emelte ki Kónya Ábel.

A jelenben alkotnak

A Szintézis című kiállításon Csanálosi Mária, Gulyás Andrea, Király Gábor, Lajkó Nóra, Mányoki Ádám, Mátyási Péter, Pinczés József, Szabó Franciska és Végvári Gergely művei szerepelnek. –Eltérők a témáik, a stílusaik, egy azonban közös bennük: a jelenben alkotnak –  jellemezte az alkotókat Vincze Angéla kurátor.

A megnyitóünnepségen Kerezsi Fanni és Furman Máté, a helyi zeneiskola növendékei közreműködtek. A kiállítás az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg szeptember 13-ig, hétfőn, kedden és csütörtökön 8–16 óra között, szerdánként 8–17.30, péntekenként pedig 8–12 óra között. A rendezvény fővédnöke: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

(Borítókép: Monszpart Zsolt, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.