90 éve született a „magyar Pasolini”, felújították és országszerte vetítik a filmjeit

Virágvasárnap, Jób lázadása, Száműzöttek. Budapesten és hét vidéki városban mutatják be Gyöngyössy Imre fő műveit.

Magyar Nemzet
2021. 09. 02. 20:03
Gyöngyössy Imre
Budapest, 1963. január 4. Gyöngyössy Imre fiatal író, akinek a Csillagok órája című drámáját február 8-án mutatja be a Katona József Színház Lengyel György rendezésében. MTI Fotó: Zinner Erzsébet Fotó: Zinner Erzsébet

Virágvasárnap, Jób lázadása, Száműzöttek. Budapesten és hét vidéki városban mutatják be Gyöngyössy Imre fő műveit.

Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas, érdemes művész, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, a Német Állami Grimme Díjjal kitüntetett és Oscar-díjra jelölt filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró előtt tiszteleg az olasz–magyar rendezvénysorozat, két olasz és nyolc magyar város (Budapest, Szombathely, Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Vác, Pannonhalma, Balatonfüred) várja az érdeklődőket a rendezvénysorozattal, napi filmvetítésekkel, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal, irodalmi estekkel és plakátkiállításokkal. 

A filmrendező születésének 90. évfordulója alkalmából a Nemzeti Filmintézet teljes körűen digitalizálta, felújította és retrospektív sorozatokban mutatja be ebben a hónapban és októberben a filmjeit: Férfiarckép, Virágvasárnap, Meztelen vagy, Szarvassá vált fiúk, Várakozók, Két elhatározás, Töredék az életről, Jób lázadása, Add tudtul fiaidnak, Száműzöttek (utóbbi három az MTV-vel koprodukcióban).

A lapunkhoz eljuttatott közlemény Gyöngyössy Imre (1930–1994) művészete a „mágikus realizmus, a látomás és valóság szimbiózisa, költői expresszív képek közvetítették több mint három évtizeden át Gyöngyössy Imre üzenetét a történelem száműzötteiről, kiszolgáltatottairól, azokról a névtelen hősökről, akik belső energiájukkal, morális tartásukkal szembeszegülnek az erőszaknak”.
Gyöngyössy Imre 1930-ban született Pécsett. Gyermekkorát egy dunántúli kis faluban töltötte, ahol édesapja körorvos volt. A mítosz, az archaikus paraszti világ, az ősi rítusok, a természet és a közösség harmóniájában élő ember élménye egész életében elkísérte. Tízéves korában a Dante Alighieri Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba került, ahol anyanyelvi szinten tanult meg olaszul. Dantét és Petrarcát olvasva nőtt fel. Itália szellemi és kulturális öröksége egész oeuvre-jének kiapadhatatlan forrásává, ihletőjévé vált. 

1951-ben mint olasz szakos egyetemi hallgatót letartóztatták. Egy koncepciós perben államellenes összeesküvés koholt vádjával három év börtönbüntetésre, tíz év közügyektől eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

A börtönből súlyos betegségekkel szabadult. 1956-ban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1961-ben filmíró-filmrendező diplomát kapott. Első játékfilmjével, a Virágvasárnappal nemzetközi hírnevet szerzett. A külföldi kritika a legnagyobb elismeréssel üdvözölte az elsőfilmes rendezőt, az olasz újságok 

„magyar Pasoliniként” emlegették.

Későbbi játék- és dokumentumfilmjeiben a szabadság határait és határtalanságát kutatta. A hetvenes évek végétől alkotótársaival, Kabay Barnával és Petényi Katalinnal különböző kontinenseken készített filmeket a száműzöttekről, hazátlanokról, emberi jogaiktól megfosztottakról a Gulág, Kazahsztán munkatáboraitól a Dél-kínai-tengerig. Filmjeit nagy sikerrel vetítették a világ legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljain, díjakkal jutalmazták, hazájában azonban hosszú ideig az Államvédelmi Szolgálatok célkeresztjében állt, csak halála előtt, 1994-ben rehabilitálták. Versei életében csak olaszul jelentek meg. 

Korábban publikálatlan költeményeit is tartalmazza a Nap Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent Stigma című magyar–olasz kétnyelvű verseskötet.

A filmrendező-költő előtt többhetes olasz–magyar programsorozattal tiszteleg a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia. Az eseményeken a Nemzeti Filmintézet által teljes körűen felújított, digitalizált változatban mutatják be Gyöngyössy Imre filmjeit. A vetítésekhez közönségtalálkozók, könyvbemutatók és irodalmi estek kapcsolódnak. A filmeket Budapest mellett hét vidéki városban is megtekintheti a közönség, az alábbi helyszíneken.

Budapest

2021. szeptember 24.
Ludwig Múzeum
1095, Komor Marcell u. 1.

2021. október 7–10.
Art+ Cinema
1074, Erzsébet krt. 39.

Szombathely
2021. október 11–24.
Savaria Filmszínház
9700, Mártírok tere 1.

Szeged
2021. szeptember 16., 30., október 7., 14., 21., 28.
Belvárosi mozi
6720, Vaszy Viktor tér 3.

Szolnok
2021. október 1–3. 
Tisza mozi
5000, Templom út 4.

Székesfehérvár
2021. október 4–7. 
Szent István Művelődési Ház
8000, Liszt Ferenc u. 1.

Vác
2021. október 11–15. 
Madách Imre Művelődési Központ
2600, Dr. Csányi László krt. 63.

Pannonhalma
2021. október 6–15.
Pannonhalmi  Főapátság; Nagyterem és Gyöngyössy Imre-terem
9090, Vár 1.

Balatonfüred
2021. szeptember 16–18. 
Quasimodo Költőverseny 
A Stigma című könyv bemutatója és versfilm

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.