Kié volt a százezredik Mannlicher?

A természet és a vadászat számos művészeti ágat ihletett meg. Erre szeretne rámutatni az az országos kulturális fesztivál, amely a szep­tember 25-én nyíló „Egy a természettel” Vadászati és természeti világkiállítás húsznapos programsorozatát kíséri. Klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások találhatók a sokszínű programok között, továbbá képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek. Ennek a kulturális fesztiválnak a részeként nyílt meg nemrég a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös tárlata a Vajdahunyad várában, Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon címmel.

B. Orbán Emese
2021. 09. 01. 6:11
null
2018.08.24. Budapest Vadászati kiállítás Kovács Zoltán Semjén Zsolt Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Fotó: Kurucz Árpád

Nem szeretem a nagy szavakat, nem is szoktam használni, csak tényleg kivételes esetekben. Most viszont keresem a szuperlatívuszokat, mert egy adott témát ilyen mértékben átfogó és koncepció­jában ilyen letisztult tárlatot még nem láttam itthon. És talán külföldön sem. Attól most vonatkoztassunk el, hogy ebben a megbuggyant világban milyen szélsőségesen ítélik meg, illetve nyilatkoznak némelyek a vadászatról. Arról a tevékenységről amúgy, amelyik meghatározta az ember fennmaradását és amelyik nem csak úri huncutság, s jelentősége kiváltképp nem abban áll, hogy egyes kivételezettek hozzájutnak műveléséhez, mások pedig nem.
Vitán felül áll az a kijelentés, hogy a magyar kultúrtörténet sokszínű és egyedülálló. Ezt bátran kiegészíthetjük azzal a megállapítással, hogy vadászati (és halászati) kultúránk ennek nélkülözhetetlen és szerves része. Ha figyelmesen, az elmélyedésre elég időt szentelve végignézik ezt az átfogó, páratlan fegyvertörténeti kiállítást, képet kaphatnak nemcsak a hazai vadászat múltjáról és jelenéről, hanem legfontosabb feladatairól és kihívásairól is. 

És önökben sem marad szemernyi kétség: tenni kell azért, hogy minél többen elfogadják a fenntartható vadászatot. A tárlat egész felépítése azt szolgálja – gyűjteményi tárgyakkal, képzőművészeti alkotásokkal –, hogy a látogatók megértsék, milyen kapcsolat van ember és vadon élő állat között, a fenntartható vadászat ugyanis a természet egyensúlyát biztosítja.

Mint említettem, szánjanak elég időt a szemlélődésre, s próbálják magukat beleélni az adott korba, ahogy haladnak a bejárattól a belsőbb terekig. A távoli múltból indulva egy ezeréves sétára invitálják önöket a kurátorok, így megismerkedhetnek a hazai vadászat módjának, kultúrájának és eszközeinek fejlődésével. Több évszázados számszeríjak, lándzsa- és nyílhegyek, lőportartók, solymásztáskák, de a visegrádi királyi palotából származó, az 1360-as években elejtett medve koponyája s az Esterházy-gyűjtemény részét képező vadászpuska mellett egyedi installációkban újabb és újabb különlegességeket fedezhetnek fel. Ilyen például Széchenyi István gróf elöltöltő, gyutacsos vadászpuskája vagy Rudolf főherceg Kirner-puskája. És mit gondolnak, a Magyar Fegyver- és Gépgyárban mikor készült a százezredik 8 mm-es Mannlicher ismétlőpuska? Kinek ajánlották és dedikálták? Kíváncsiak, milyen vadászpuskát ajándékozott a szovjet pártfőtitkár magyar kollégájának, vagyis Hruscsov Kádár Jánosnak? Megtalálják a választ a tárlaton, amely még ennél is többet kínál. Ugyanis kiállítás a kiállításban: a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum közel negyven, a vadászatról szóló alkotást mutat be a fegyverkiállításhoz kapcsolódóan. S így kapunk egy kis kitekintést a hazai terepről, a festmények és szobrok ugyanis az európai vadászat és halászat történetének több fejezetét is bemutatják a XVI. század közepétől a XX. századig. A kiállítás az év végéig tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.