Ma este lesz az Udvari Kamaraszínház új bemutatója

Az őszi szezonban az Udvari Kamaraszínház gárdája ma este 7 órától Pozsgai Zsolt érdemes művész Zergetánc című darabjának premierjével jelentkezik. A történet Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem személyes tragédiái köré szövődik. Az előadást Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész rendezte.

Magyar Nemzet
2021. 09. 17. 15:05
Fotó: Udvari Kamaraszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunkhoz eljutattott közlemény idézi Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművészt, az előadás rendezőjét, aki szerint ez a darab arról szól, hogy egy olyan közép-európai térségben élünk, ahol erős kulturális közegek ütköznek, és mégis, együtt kell élnünk. Megmutatja, hogy egy székely kultúra és egy Habsburg birodalmi kultúra hogyan tud, vagy hogyan nem tud, vagy hogyan kényszerül egy térségben megtalálni a kompromisszumokat. A rendező azt is elmondta, hogy a darab nagy kihívást jelentett számára. Másfél hónapos kutatómunka előzte meg a próbákat, de megérte, mert a visszajelzések nagyon pozitívak, és a darab akár sikertörténet is lehet. – Igazi gyöngyszem ez a remekmű, óriási élmény volt együtt dolgozni a társulat valamennyi tagjával. Ahogy elnéztem a színészek csillogó szemét a ruhapróbán, volt bennem egy érzés, hogy Papp Janó díszlet- és jelmeztervező XVI. századból inspirálódott ruhakölteményeit a Habsburg-ház asszonyai is szívesen viselték volna – tette hozzá a rendező. 

Mária főhercegasszony szerepében Csomor Csilla látható a Zergetáncban. Fotó: Udvari Kamaraszínház

A történelmi mű ifjú Báthory Zsigmond, Erdély választott nagyfejedelméről szól, aki merész célokat dédelget: Erdély haderejét egyesíteni Magyarország és Ausztria hatalmával a közös ellenség, a török szétzúzására… Báthory a törökkel való háborúskodása, valamint egyéb politikai csatározásai közepette házasodásra gondol. Mária Krisztinát, Károly főherceg leányát szándékozik elvenni, akit Bocskai István, a helyettese hoz el Grazból Erdélybe. Izgalmas történelmi helyzet, amelyből a Zergetánc című előadásban egy soha be nem teljesült házasság szomorú története bontakozik ki, valamint személyi és közösségi tragédiák sora – áll a közleményben.

Az Udvari Kamaraszínház társulata időközben több új színésszel gazdagodott és számos újdonsággal készülnek az őszre. A repertoárban teljesen új produkciók, és felújított régebbi előadások szerepelnek, megújult szereposztásban. Az Udvari Kamaraszínház előadásairól és helyszínekről további információkat ITT találnak.

Borítókép: jelenet az előadásból. Fotó: Udvari Kamaraszínház

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.