Őszi programok a Hagyományok Házában

A Magyar Állami Népi Együttes Tamási Áron műve nyomán készült Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című produkciója lesz az első előadások egyike a Hagyományok Háza szeptemberi programjában. A húsz éves fennállását ünneplő intézményben úgy készülnek, hogy minden eddig megszokott programot újraindítanak a táncházaktól a szervezett csoportos gyerekfoglalkozásokon keresztül a tanfolyamokig. A Hagyományok Háza őszi programjaiból adunk ízelítőt.

Magyar Nemzet
2021. 09. 06. 19:00
null
Fotó: Gabor Dusa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táncos rendezvények közül a legkisebbeknek szóló aprók tánca szeptember 10-től indul újra minden pénteken, míg a szombati tánctanfolyammal egybekötött táncházakra szeptember végétől számíthatnak a táncolni, mulatni vágyók. 

Az idén hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes szeptember 17–18-án mutatja be a Tamási Áron műve nyomán készült műsorát. A táncszínjáték az irodalmi mű mai korba helyezett történetén keresztül a folklór örök aktualitásáról szól, az autentikus folklór újszerűen, kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Különleges jubileumi táncelőadások és koncertek is lesznek a Hagyományok Házában. Az együttes vendége lesz Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, a Duna Művészegyüttes, a tízéves Tokos zenekar, valamint megemlékeznek az alapító, Rábai Miklós születésének 100. évfordulójáról is. Szeptemberben a határon túli magyarság jelentős városaiba viszi el az együttes műsorait. Október végén folytatják a Nyugat-Európa kiemelt kulturális fellegváraiba tervezett sorozatukat, idén Londonban mutatják be Liszt-mozaikok című előadásukat. Az esten olyan világhírű művészek működnek közre, mint Alexandre Da Costa hegedűművész és a Royal Filharmonikus Zenekar.

Több jelentős nemzetközi eseményen is részt vesz a Hagyományok Háza. Októberben az English Folk Expo (EFEx) és a vele párhuzamosan zajló Manchester Folk Festival angol zeneipari és kulturális eseményen képviselik Magyarországot, négy kiemelkedő hazai zenekarral (Muzsikás, Ötödik Évszak, Pengetős trió, Dalinda) reprezentálva a sokszínű magyar és Kárpát-medencei hagyományos kultúrát. Novemberben a European Folk Network, a hagyományos kultúrát képviselő európai szervezeteket és egyéneket összefogó szervezet tervezi a Hagyományok Házával közösen Budapestre a konferenciáját, amelynek méltó helyszíne lesz a Budai Vigadó.

Harmadik alkalommal szervezik meg a Határtalan táncfőváros című fesztivált. A határon túli hivatásos együttesek seregszemléjén fellép többek között a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház, a Hargita Székely Nemzeti Együttes, a Maros Művészegyüttes és a Háromszék Táncegyüttes. A megszokott családi előadások, népzenei koncertek, ifjúsági programok és táncelőadások mellett egy új koncertsorozatot indítanak olyan jelenkori zeneszerzőket bemutatva, akik pályájuk során a „tiszta forrást” keresték és abból merítettek és képesek voltak új dimenziókba helyezni a népzenét.

Három kiállítás is nyílik szeptemberben a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban: Az Ifjú mesterek remekei, amely az idei évre a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra beérkező legkiválóbb alkotásokat mutatja be, a Budai Vigadó fotógalériában a kilencvenéves Timár Sándor – Mesti tiszteletére készült fotókiállítás, a Kallós Zoltán kiállítóteremben pedig a lőrincrévi származású Karsai Zsigmond festőművész és táncos mester előtt tisztelgő, a képzőművészetet és a népművészetet egyszerre megjelenítő kiállítás.

Októbertől indulnak a tíz-húsz alkalmas hagyományos kézműves képzések, amelyeken ezúttal a nemezkészítés, a bútorfestés, a kosárfonás, a hímzés és a szövés rejtelmeibe lehet belekóstolni. A nyitott műhelyben elsőként egy fafaragó workshopot szerveznek. A zenélni vágyók szeptember közepétől vehetnek részt a kezdőknek induló citeraképzésen.

Újra várják az iskolai és óvodai csoportok jelentkezését is néphagyományt bemutató programjaikra és  a hon- és népismereti levelezőversenyre.

A járvány első hullámában indult el a Hagyományok Háza Folkstúdiója. Az online térben az ismeretterjesztő, oktató vagy épp előadóművészeti műsorokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Borítókép: Részlet az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című produkcióból. Fotó: Dusa Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.